Política 26/05/2015

López: "el Govern no ens va informar de l'avís del FinCen del 4 de març"

El president del grup mixt contradiu la versió de l'Executiu i assegura que "la primera vegada que vem sentir la data del 4 de març en boca del cap de Govern" va ser durant la sessió del 14 de maig al Consell General

Ana
3 min
Pere López / G.LL.T.

Andorra la VellaEl president del grup mixt i conseller del PS, Pere López, ha assegurat que el cap de Govern no els va donar a conèixer la comunicació del FinCen del 4 de març en les reunions mantingudes els dies posteriors a l'esclat de la crisi de BPA. López ha remarcat que aquesta informació no la van conèixer fins a la sessió de control del Consell General del passat 14 de maig, quan el cap de Govern ho va fer públic de forma oficial. D'aquesta manera, López ha contradit la versió del Govern, que assegura que aquesta informació sí que es va facilitar en aquestes reunions inicials als representants de les diferents formacions que acabaven de ser elegides a les eleccions de l'1 de març.

En una roda de premsa convocada aquest dimarts a la tarda, López ha confirmat les paraules pronunciades dimarts passat pel primer secretari del PS, David Rios, on ja apuntava al fet que el PS no havia estat informat d'aquest comunicat del 4 de març. López ha assegurat que en aquelles reunions entre el Govern i els candidats recentment elegits "vem parlar de moltíssimes coses, però la data del 4 de març no va sortir en cap moment".

En aquest sentit, i "contràriament al que va dir el ministre de Finances, en cap cas se'ns va informar d'aquesta comunicació prèvia del FinCEN, ni tampoc del que va succeir entre el 4 i el 9 de març o de com es va reaccionar durant aquells dies".

López també ha explicat que "se'ns va fer entendre" que el diumenge 8 de març "el cap de Govern s'havia desplaçat a París i a la Seu" per informar als coprínceps de la situació. En aquest sentit, ha lamentat que "després vem saber que els viatges s'havien produït força abans".

El Govern "ha amagat informació" a l'oposició

El president del grup mixt ha afirmat que "és innegable que el Govern ha amagat informació molt rellevant als partits de l'oposició i ha faltat a la veritat en no informar correctament".

En aquest sentit, López ha recordat que en la sessió de control del 14 de maig "es pot comprovar com jo dic –i el cap de Govern no em contesta- que mai havíem sentit a parlar del 4 de març". De fet, ha assegurat que el primer cop que ho van sentir "en boca del cap de Govern" va ser durant aquella mateixa sessió al Consell General.

Per tot plegat, López ha tornat a lamentar que els grups demòcrata i liberal no hagin volgut donar suport a la creació de la comissió d'enquesta proposada pel seu grup, ja que permetria esclarir qüestions com aquestes. Ha recordat que ja fa un mes i mig que van trametre per carta aquesta proposta als presidents dels grups parlamentaris, i ha lamentat que aquests encara no els hagin respost formalment.

López ho ha qualificat com a "falta de respecte" especialment cap a les persones directament afectades per la crisi de BPA, i ha demanat a tots dos grups parlamentaris que "diguin clarament" que no volen que es creï aquesta comissió, i que n'especifiquin els motius.

El president del grup mixt ha afegit que "veient el que s'ha anat coneixent darrerament", ara la creació d'aquesta comissió d'enquesta "ens sembla encara més necessària que abans". En aquest sentit, López ha apuntat que "cada dia queda més clar que abans del 4 de març van succeir altres qüestions", i ha posat en dubte que la feina feta per l'INAF i la UIFAND fos "prou diligent" per evitar "la situació en la que es troba ara BPA".

Per tot plegat, López ha recordat que el conseller Gerard Alís ha fet recentment una demanda d'informació al Govern on sol·licita "totes les converses i intercanvis d'informació que hi va haver entre el FinCEN i la UIFAND, i la implicació que hi va tenir l'INAF".

Compareixença de la UIFAND i l'INAF a la Comissió Legislativa de Finances

López ha assegurat que faran més demandes d'informació com aquesta i que, un cop tinguin més detalls sobre la qüestió "és molt probable que demanem la compareixença dels responsables de la UIFAND i de l'INAF a la Comissió Legislativa de Finances".

En relació a la comissió de vigilància financera proposada per Ld'A, López ha assegurat que encara no coneixen el seu contingut i que, per tant, els consellers del PS no han decidit si hi participaran o no.

stats