Política 15/05/2018

López alerta sobre la vulneració legal que pot suposar el crèdit per l'AREB

Des del PS no veuen clara la justificació de l'import de 2,9 milions

ARA Andorra
2 min
Subtítols   Català: 	     Entrades   Català: 	  Andorra la Vella.- Liberals d’Andorra ha posat en dubte el mecanisme que el Govern ha fet servir per a l’adjudicació del servei de bicicleta elèctrica i l’atorgament d’una aportació pública anual. De fet, el PS ja havia plantejat dubtes en la defensa d’una de les 23 reserves d’esmena que ha presentat i des del grup parlamentari liberal s’ha aprofundit en aquesta qüestió. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha destacat que la fórmula escollida està avalada per intervenció però que, si es desprèn que no és l’adequada, es faran canvis. Des del PS s'ha criticat que sigui com una mena de peatge a l’ombra, mentre que des de Liberals han posat en dubte que es tracti d’un servei públic i que s’hagi fet servir un “procediment per contractar obra pública”, tal com ha destacat Jordi Gallardo, que també ha estat crític amb l’increment del capítol de personal en el pressupost, amb “80 noves contractacions”. La titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, ha destacat que en els darrers dotze anys s’ha passat de 2.500 treballadors a 2.586 i que des del Govern no s’ha afirmat mai que l’administració estigui sobredimensionada. I és que Gallardo criticava que d'una banda es treballi per posar ordre a la Funció Pública i de l’altra es contracti personal. El conseller de DA Carles Ensenyat ha destacat que 29 d’aquests llocs de treballs són per consolidar places cobertes per eventuals i d'altres per complir certs compromisos, com deu noves places de policia.    Continguts    Català: 	   	  Foto Ana  Foto: M. F.  Els tres consellers del PS (Gerard Alís, Rosa Gili i Pere López), en primer terme i, darrere, Jordi Gallardo i Judith Pallarés, dels liberals. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Pere López ha enviat un correu electrònic a la resta de parlamentaris on els facilita la documentació rebuda via demanda d’informació sobre les despeses que s’han de cobrir amb el crèdit extraordinari per a l’Agència Estatal de Resolucions d’Entitats Bancàries (AREB). El projecte de llei ha estat objecte d’una esmena a la totalitat per part de la formació i s’ha de votar en la sessió de Consell General prevista per dijous. López alerta que, analitzada la documentació, les actuacions que es volen finançar amb aquest text legislatiu poden suposar vulneracions legals i que hi ha seriosos “dubtes” en relació a l’ús dels diners públics.

Des del PS es considera que aquest crèdit extraordinari que es pretén aprovar vulnera un seguit de legislació entre la qual la llei de contractació pública i la de finances públiques. Així, entre d'altres irregularitats, el PS cita el fet que la data d’adjudicació definitiva de les despeses és el 12 de desembre del 2017, i per tant, molt posterior al gruix de les despeses que es volen finançar (iniciades l’any 2015). Aquest fet, manifesten en el correu, "és absolutament irregular amb la Llei de finances públiques, d’aplicació per a l’entitat d’acord amb els informes del Tribunal de Comptes". A més, es destaca que no es justifica perquè es fa una adjudicació directa ja que tampoc no veuen clars els elements que se citen com a justificació: la urgència, l'especificitat tècnica i la confidencialitat. Tampoc estan d'acord que es justifiquin les tarifes professionals en base als hipotètics imports reclamats o dels comptes bancaris.

En la diferent documentació que el PS ha sol·licitat es posa en relleu que hi ha 109 procediments judicials arran de la resolució bancària de BPA i que els imports reclamats podrien elevar-se a 2,9 milions, motiu pel qual demana l’aprovació d’un crèdit suplementari per fer front a l’adjudicació directa dels treballs de defensa de l’AREB per part del despatx Badia Advocats.

stats