Política 06/08/2015

López vol dimissions per l'afer de l'aigua

El president del grup parlamentari mixt insisteix en depurar responsabilitats sobre els esdeveniments des de la torrentada del 21 de juliol

Ana
3 min
El president del grup parlamentari mixt, Pere López / J.D.

Andorra la VellaEl president del grup parlamentari mixt, Pere López, ha comparegut aquest dijous davant dels mitjans per repassar diferents qüestions d’actualitat, i ha aprofitat per demanar dimissions per l’afer de l’aigua d'Escaldes-Engordany. El socialdemòcrata ha aclarit, però, que abans d’exigir responsabilitats s’ha d’analitzar qui és el culpable de la situació “inacceptable i vergonyant”. López ha carregat, especialment, contra el Ministeri de Salut, “el responsable que l’aigua es pugui lliurar en condicions de potabilitat” i el responsable de garantir el subministrament a l’hospital, ha afegit. També ho ha fet contra el responsable de CAPESA, Eduard López, per les seves declaracions “molt lluny d’estar a l'altura del que ha passat”. A més, Pere López ha lamentat que, tot i existir un conveni per a la interconnexió de les xarxes d'aigües potables com a element de protecció en situacions de necessitat, signat el 2008 entre els comuns d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany —per part dels excònsols majors Rosa Ferrer i Toni Martí— no s’hagi tirat endavant abans que es donés aquesta situació.

“La qüestió de l’aigua és una qüestió de país, d’imatge i de qualitat de vida, la situació és inacceptable i vergonyant”, ha començat la seva compareixença aquest dijous Pere López. El socialdemòcrata ha carregat contra el Ministeri de Salut, “que és el responsable de l’aigua” per no haver donat explicacions públiques, i no conèixer les seves opinions, “vista la gravetat de la situació que s’ha generat i la fragilitat en què es troba el subministrament d’aigua a Escaldes-Engordany”.

El fet que “un país que aspira a ser destinació turística capdavantera, a prestar serveis turístics de qualitat s’hagi vist en una situació com la que ens hem trobat” mereix explicacions i assumpcions de responsabilitat per a López. De fet, el cap del grup mixt ha anat més enllà i ha demanat dimissions. No obstant això, ha reconegut que encara no s’ha clarificat qui ha estat responsable de la situació per la qual cosa no es poden demanar noms específics, però sí que ha insistit que “el Ministeri de Salut es trobaria en el vèrtex més alt de la piràmide”. En aquest sentit, López també ha demanat explicacions per la situació de l’hospital durant els talls de subministrament perquè “si la situació a Escaldes-Engordany és greu i la qualitat de vida dels ciutadans i l’impacte econòmic és greu, el fet que l’hospital es pugui quedar sense subministrament té una gravetat que va molt més enllà dels condicionants econòmics”.

A banda d’això, López ha criticat també les declaracions del màxim responsable de CAPESA, Eduard López, perquè “estan molt lluny d’estar a l’altura del que ha passat”. El líder del grup mixt ha qualificat la imatge de les garrafes d’aigua al Prat Gran de “tètrica”. “Haurem de veure qui és el responsable, haurem de trobar el culpable”, ha insistit López, que ha demanat “explicacions i assumpcions reals de responsabilitat que han d’acabar amb alguna dimissió”. També ho ha fet per al cònsol menor d'Escaldes-Engordany, Marc Calvet, per la seva implicació com a responsable dels serveis parroquials.

El president del grup mixt ha lamentat també, que tot i haver un conveni signat l’any 2008 entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany per part de Toni Martí i Rosa Ferrer per a la interconnexió de les xarxes d’aigües potables, no s’hagi avançat en aquest sentit. “Seria un element de protecció per a les dues parròquies, perquè una pugui alimentar la parròquia veïna” en casos de necessitat, ha explicat.

stats