Política 08/02/2015

Martí: "Andorra compleix amb els seus compromisos i cada vegada se'ns valora millor"

El Cap de Govern considera que l'aposta per l'obertura econòmica i la transparència genera cada vegada més "titulars en positiu" i Andorra està demostrant amb aquestes reformes que "compleix amb els seus compromisos".

Efe
4 min
El cap de Govern, Toni Martí / J.D.

Andorra la VellaEl Cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, considera que l'aposta per l'obertura econòmica i la transparència genera cada vegada més "titulars en positiu" i "se'ns valora millor" perquè -afirma- Andorra està demostrant amb aquestes reformes que "compleix amb els seus compromisos".

En una entrevista a l'agència EFE, Martí afirma que Andorra ha de seguir apostant per l'obertura i la transparència econòmica empresa els últims anys per seguir sent no només un país d'acollida en turisme i serveis, sinó també una "terra d'oportunitat" per a les empreses europees i de la resta del món.

Malgrat "clixés" que recorden l'antiga condició de paradís fiscal d'Andorra -que va abandonar fa ja cinc anys- Martí contraposa que el Principat compleix amb els estàndards de transparència europeus de l'OCDE, fins i tot per damunt d'altres països.

"Hi ha una aposta molt decidida per l'obertura econòmica i la transparència, de jugar sobre regles de normalització internacional, que crec que és l'única aposta que pot fer Andorra, amb una tributació molt baixa, un sistema de seguretat social que hem de fer viable, un sistema de salut de referència i tres sistemes educatius tots públics i gratuïts", afirma el Cap de Govern.

I malgrat "alguns titulars mediàtics que no ens fan bé" -en referència implícita al "cas Pujol" de l'expresident català, que va ocultar durant anys un compte en un banc andorrà- assegura que "cada vegada hi ha més titulars en positiu i se'ns valora millor".

Martí sosté que el seu Govern ha fet molts esforços per tenir una fiscalitat homologable internacionalment, així com per avançar en la transparència financera, tal com es va posar en relleu durant la seva recent reunió amb Mariano Rajoy, en la primera visita oficial d'un president espanyol al Principat.

En aquesta línia ha ratificat el seu convenciment d'avançar en la col·laboració d'informació fiscal i, si "tots estem disposats a anar-hi", aconseguir el 2018 el ple intercanvi d'informació fiscal.

Per a Martí, a deu anys vista, els pilars de l'economia andorrana, com els serveis i el turisme, seguiran estant aquí, però diversificats amb nous sectors relacionats amb la sanitat, l'educació i les noves tecnologies, amb l'objectiu de "democratitzar l'economia i donar més oportunitats a tots".

En aquesta aposta destaca les noves oportunitats que l'obertura econòmica amb la UE ofereix als joves andorrans, com el recentment signat conveni de doble imposició amb Espanya, que permetrà a la "generació més preparada que hem tingut" oferir els seus serveis en el conjunt de la UE sense penalitzacions com abans.

Al seu torn, opina que Andorra necessita aprofundir en els seus acords d'associació amb la UE perquè els joves andorrans puguin circular i treballar lliurement per la resta d'Europa.

Martí defensa que aquest procés suposa "no veure Andorra en petit, sinó en clau de futur" i "sense perdre les peculiaritats d'un Estat petit en la línia del Tractat de Lisboa".

L'esforç d'Andorra, segons Martín, l'entenen de la mateixa manera tant el govern d'Espanya com el de França, governats per partits ideològicament diferents. "França i Espanya entenen la nostra aposta i, tant un com l'altre, que no són dos socis qualsevol sinó dos grans països, volen ajudar i fer veure a la resta de socis de la UE quina és la realitat andorrana", afirma.

Ferm defensor de la presència d'Andorra en fòrums internacionals com la Secretaria Iberoamericana o la Francofonia, sosté que "Andorra s'ha de donar molt més a conèixer" i explicar que "no només és i seguirà sent un país d'acollida, sinó també una terra d'oportunitats per a moltes empreses".

A tan sols un mes de les pròximes eleccions generals andorranes, on tornarà a presentar-se per la formació Demòcrates per Andorra, defensa el seu compromís de seguir diversificant l'economia andorrana per afrontar els cicles econòmics de recessió.

"Feia set anys que no creixíem i 2014 podríem créixer al voltant del 0,7%. També per primera vegada teníem aturats a Andorra. Això no havia passat mai i en un context difícil tant social com econòmic teníem l'obligació de fer reformes", assegura Martí a l'hora de defensar la seva aposta per l'aperturisme i la transparència econòmica, així com per la UE.

Creu que 2015 tornarà a ser un any de creixement de PIB i afirma que aquesta aposta transformadora s'està fent conservant els sectors tradicionals, com el comerç i el turisme, i a la vegada "sense retallades" davant les necessitats socials derivades de la crisi.

Recorda, en aquest sentit, que mentre que el 2008 es destinaven uns 8 milions d'euros a l'atenció social, en l'últim pressupost andorrans es van dedicar a aquesta partida 21 milions.

Tot això, afirma, dins dels marges d'un pressupost global que ronda els 400 milions d'euros i que, d'ells, uns 164 milions corresponen a ingressos procedents del tabac i de la gasolina. "No fa falta haver estudiat a Harvard per veure que és necessari diversificar" aquestes fonts d'ingrés, assegura.

Conscient de les crítiques que en alguns sectors ha suscitat l'obertura econòmica en un país de dècades de tradició proteccionista, Martí sosté que cada vegada la ciutadania té més clar que Andorra ha de seguir aquest camí de més obertura i col·laboració amb la UE, perquè "el nostre espai natural és Europa".

stats