Política 12/10/2018

Martí defensa a la Cimera de la francofonia l'educació i el compromís dels estats en una societat més justa

Durant la seva estada a Erevan el cap de Govern ha mantingut una trobada amb el primer ministre del Canadà amb qui han tractat de la desestacionalització del turisme

Ana
3 min
El cap de Govern, Toni Martí, durant la seva intervenció a la Cimera de la francofonia. / SFG

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, ha intervingut aquest divendres al matí a la Cimera de la francofonia que se celebra a Erevan, Armènia, on ha defensat el multilateralisme com a eina indispensable per a la cooperació entre les nacions en un món cada cop més interconnectat i globalitzat. En aquest sentit, Martí ha apel·lat a la responsabilitat col·lectiva per a la construcció de societats justes i solidàries i s'ha referit al paper essencial de l'educació per a la formació de ciutadans responsables i sensibles als preceptes de la democràcia i els drets humans, afirmant que l'educació en valors s'ha convertit en una prioritat política per al Principat.

En la seva darrera intervenció davant els caps d'estat i de govern membres de la Cimera de la francofonia, Martí ha explicat que Andorra té el privilegi de pertànyer a les comunitats de parla francesa i iberoamericana, així com a la de països de parla portuguesa com a membre observador. Ha afegit que aquests fòrums, més enllà del vincle d'unió a través de la llengua, esdevenen un espai indispensable per actuar entre països, i adoptar compromisos clars en temes claus com el canvi climàtic, la pau, la lluita contra el terrorisme, els drets socials i democràtics, o les problemàtiques migratòries, entre d'altres. En aquest sentit, el cap de Govern, ha reiterat la voluntat d’organitzar una trobada dels quatres espais lingüístics, francès, espanyol, portuguès i anglès durant la Cimera Iberoamericana del 2020 que hauria d’acollir Andorra.

Martí s'ha referit al potencial de la comunitat francòfona per a trobar mecanismes innovadors per intercanviar coneixements i bones pràctiques que impulsin un desenvolupament sostenible, respectuós amb la diversitat cultural i responsable amb el medi ambient. El cap de Govern també s'ha volgut afegir a les mostres de condol per la mort de Charles Aznavour, ambaixador cultural de la llengua francesa, i la del president del Vietnam, així com per les víctimes del darrer terratrèmol que ha patit Haití.

En la 17a cimera de l'Organització Internacional de la Francofonia (OIF), que s'ha celebrat aquesta setmana a la ciutat armènia d'Erevan, s'ha nomenat a la nova secretària general, la ruandesa Louise Mushikiwabo.

D'altra banda, en el marc de la participació d'Andorra a la Cimera de la francofonia, Martí, ha mantingut una trobada amb el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, amb el qual han acordat impulsar les relacions entre els dos governs per intercanviar experiències i coneixements al voltant de la desestacionalització del turisme. També han tractat aspectes relacionats amb la mobilitat dels estudiants i la possibilitat que tinguin accés al mercat laboral al mateix temps que desenvolupen la seva activitat acadèmica.

El cap de Govern també s’ha reunit amb el primer ministre del Quebec, Philippe Couillard, amb qui han acordat una col·laboració en l’àmbit de l’educació per compartir experiències en aspectes com la implementació de l’educació per competències. També han tractat aspectes relacionats amb la mobilitat dels estudiants entre els dos territoris.

En l'agenda de la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, s'han desenvolupat diverses reunions amb els seus homòlegs, com el del Vietnam, Pham Binh Minh, amb qui ha fet el seguiment de les relacions bilaterals i ha tractat també aspectes de l'àmbit consular. Ubach també s'ha reunit amb la ministra d'Afers Europeus d'Irlanda, Helen McEntee, amb qui també ha fet el seguiment dels temes de cooperació comú. La titular d'Exteriors s'ha trobat, també, amb el ministre de Cultura Montenegro, Aleksandar Bogdanovic, amb el qual han compartit la voluntat d'estrènyer relacions diplomàtiques i intercanviar experiències en l'àmbit del turisme de neu i muntanya.

stats