Política 24/09/2018

Martí i Grynspan tracten la candidatura d'Andorra a la Cimera Iberoamericana del 2020

El cap de Govern agraeix a la resta de forces polítiques el suport en aquest esdeveniment

Ana
3 min
Martí i Grynspan, aquest dilluns. / SFG

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, i la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, han tractat aquest dilluns a Nova York qüestions relatives a l'organització de la Cimera Iberoamericana del 2020 per part d'Andorra, com són el treball previ que s'està duent a terme al voltant de la definició de la temàtica, així com la voluntat de celebrar una cimera oberta a altres països, que podrien acollir reunions sectorials. "Agraeixo a totes les forces polítiques el fet que no hi hagi hagut mai cap fissura sobre el que el Govern va proposar perquè, independentment del que passi a les properes eleccions, hi haurà continuïtat amb aquest esdeveniment perquè tots hi estem d'acord, i per això estic convençut que serà un èxit per a Andorra", ha afirmat Toni Martí.

Martí i Grynspan han tractat diferents aspectes relatius a l'organització d'una Cimera Iberoamericana per part d'Andorra, com ara la possibilitat de compartir amb altres països la celebració de determinades reunions sectorials, com també Andorra va organitzar la reunió sectorial de ministres d'Educació quan Colòmbia n'era el país amfitrió el 2017, així com la definició de la temàtica de la cimera. En aquest sentit, el cap de Govern ha avançat a la secretària general iberoamericana que la voluntat d'Andorra és centrar-se en les prioritats polítiques impulsades els últims anys per l'executiu, com són l'educació, la lluita contra el canvi climàtic, la transició energètica o les noves tecnologies, qüestions totes relacionades amb el desenvolupament sostenible.

Per la seva part, Rebeca Grynspan ha celebrat l'ampli suport mostrat per tots els països de la comunitat iberoamericana a la candidatura d'Andorra per acollir la cimera i ha constatat l'oportunitat que significa per Andorra i per al seu posicionament internacional. "Hem de tenir en compte que aquesta és una reunió al màxim nivell possible i, per tant, és una gran oportunitat per a Andorra per donar-se a conèixer i també per part dels països iberoamericans donar-se a conèixer millor a Andorra", ha afirmat Grynspan.

La trobada, celebrada aquest dilluns a la Missió Permanent d'Andorra a les Nacions Unides, ha tingut lloc en el marc de la 73a Assemblea General de l'ONU, que se celebra aquesta setmana a Nova York. Durant aquesta setmana, tant el cap de Govern com la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, es reuniran amb part dels seus homòlegs iberoamericans per tractar la candidatura d'Andorra, que s'hauria d'acabar de confirmar durant la celebració de la cimera, que tindrà lloc a La Antigua, Guatemala, els pròxims 15 i 16 de novembre.

La titular d'Exteriors, Maria Ubach, s'ha trobat amb els seus homòleg a Paraguai, Luís Alberto Castiglioni; Panamà, Isabel de Saint Malo, i l'Argentina, Jorge Faurie, per compartir la visió dels diferents països amb l'enfocament dels Objectius del Desenvolupament Sostenible que es tractaran a la propera cimera a Guatemala. Els tres ministres han reiterat el seu suport a la candidatura d'Andorra per acollir aquest esdeveniment internacional l'any 2020.

Per la seva part, el cap de Govern s'ha pogut trobar amb els màxims mandataris a l'Equador, Lenin Moreno i a la República Dominicana, Danilo Medina, amb els quals també han tractat la candidatura d'Andorra i han compartit la visió dels diferents governs aplicades per a l'impuls de les polítiques de sostenibilitat.

Trobada amb els responsables cubans

D'altra banda, en una altra trobada, el cap de Govern i la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, han agraït als seus homòlegs de Cuba, el president Miguel Díaz-Canel i al ministre Bruno Rodríguez, el suport mostrat a la candidatura d’Andorra per acollir la Cimera Iberoamericana el 2020. Cuba va ser dels primers països de la comunitat iberoamericana que va manifestar el seu acord perquè el Principat celebrés aquest esdeveniment de caràcter internacional. En la reunió mantinguda a la seu de les Nacions Unides, tots dos països han celebrat les tradicionals bones relacions bilaterals i han mostrat la intenció d’explorar vies per a l’enfortiment de la cooperació. També han tractat l’enfocament d’ambdós governs en el tractament i l’impuls de les polítiques de sostenibilitat en tots els àmbits.

stats