Política 16/11/2018

Martí defensa l’acció multilateral d’Iberoamèrica per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible

El cap de Govern s'ha mostrat convençut que per al Principat acollir l'organització de la cimera servirà “per estrènyer encara més, si es pot, els llaços fraternals” amb els països i els pobles de la regió

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, aquest divendres. / SFG

La Antigua (Guatemala)El cap de Govern, Toni Martí, ha fet una defensa aferrissada del multilateralisme en la seva intervenció durant la cimera de caps d’Estat i de govern de la Cimera Iberoamericana. En aquest sentit, ha emfasitzat que “les institucions multilaterals no són irrellevants” i ha advocat per trobades com la que s’està celebrant a La Antigua (Guatemala) aquests dies i que Andorra acollirà el 2020. De fet, s'ha mostrat convençut que per al Principat acollir aquesta organització servirà “per estrènyer encara més, si es pot, els llaços fraternals” amb els països i els pobles iberoamericans.

Martí ha manifestat que no es pot permetre que els parlaments, els governs o les eleccions siguin vistes “com a alguna cosa supèrflua per part de la ciutadania” i en aquest sentit, ha remarcat que una de les solucions per combatre aquesta visió és l’Agenda 2030 d’objectius per al desenvolupament sostenible, ja que “aborda directament qüestions que sí preocupen als nostres ciutadans i ciutadanes”. Entre aquestes ha esmentat la inclusió, l’educació i la lluita contra el canvi climàtic, “qüestions que no divideixen sinó que uneixen”, ha dit. En aquest sentit, Martí ha celebrat que des de la Secretaria Pro Tempore de la cimera s’hagi decidit escollir la implementació de l’Agenda 2030 com a "un element clau” de debat durant la cita de Guatemala.

Martí ha recordat que l’Agenda 2030 incideix en la necessitat d’aplicar els 17 objectius de desenvolupament sostenible i apressa els estats a traduir-los en polítiques internes que tinguin “resultats” fefaents.

El cap de Govern ha continuat el seu discurs manifestant que “la millor manera de conservar i potenciar les institucions multilaterals és passar de les paraules als fets rellevants en benefici de les persones” i ha afegit que en la cimera d’aquests dies s’estan posant les bases perquè aquest organisme sigui més proper a la ciutadania i els seus interessos. En aquest sentit, ha reivindicat aquest fòrum com a vehicle per impulsar polítiques d’inclusió, de sostenibilitat, per reduir les desigualtats entre homes i dones, per apostar de manera decidida per la inclusió de les persones amb discapacitat o perquè l’educació sigui un mecanisme efectiu d’inclusió social. De fet, ha dit que aquestes haurien de ser les línies d’actuació prioritàries de les “polítiques domèstiques” dels diferents països i ha incidit en el fet que a Andorra ho són. Així, ha refermat el compromís del Principat en la lluita contra el canvi climàtic, la defensa dels drets de les persones amb discapacitat o l’impuls a l’Agenda 2030.

Martí ha conclòs que si Andorra acull la Cimera Iberoamericana el 2020 ell ja no serà cap de Govern però ha afegit que serà una cimera que reprendrà els temes tractats a Guatemala i farà èmfasi en la “construcció de societats inclusives i sostenibles”.

stats