Política 22/10/2017

Martí, al PS: “Tenien ganes de no votar les lleis, però encara més d’anar al TC”

El cap de Govern està convençut que els socialdemòcrates faran tot el possible per portar les reformes comunals al Tribunal Constitucional perquè les dues lleis no vegin la llum

Ana
2 min
Toni Martí en una imatge d'arxiu

CanilloEl cap de Govern, Toni Martí, ha criticat la postura agafada pel Partit Socialdemòcrata (PS) després que el Consell General aprovés aquest divendres les lleis de competències i transferències. Tal com ja es va avançar en la sessió ordinària, i l’endemà va confirmar el president del PS, Pere López, els socialdemòcrates tenen previst reunir-se amb el grup Liberal per estudiar la possibilitat de portar les dues lleis aprovades al Tribunal Constitucional. “Estic convençut que faran tot el possible per anar al TC perquè les dues lleis no vegin la llum”, ha assegurat Martí.

El cap de Govern també ha deixat anar que el PS tenia ganes de no votar les lleis però “encara tenia més ganes d’anar al Tribunal Constitucional”. En contra d’aquestes crítiques, el màxim mandatari de l’executiu ha agraït el suport del grup liberal i de la consellera del grup mixt, Sílvia Bonet, que ha permès tirar endavant les dues lleis. Martí també ha reiterat que el Govern està convençut de la constitucionalitat d’ambdós textos i ha criticat que s’hagi posat sobre la taula la inconstitucionalitat de les lleis les darreres setmanes, "perquè mai es va parlar de temes d'inconstitucionalitat, però no a les últimes reunions, sinó que "alguns dels articles que estan sotmesos a aquesta possible inconstitucionalitat -que jo penso que no- ja estaven reflectits en un document de fa tres anys", en referència a l'acord institucional.

En uns termes molt semblants també s’ha pronunciat el cònsol major de Canillo, Josep Mendicó, que ha recordat que les lleis s’han pogut tirar endavant gràcies a l’acord assolit en la tala tripartida. “Quan es va arribar a l’acord, cap dels comuns va mostrar alguna discrepància”, ha indicat. Tot i això, si finalment les lleis s’acaben portant al TC, Mendicó ha dit que serà el tribunal qui decidirà. Tot plegat, ho ha indicat durant la celebració de la Fira del Bestiar de Canillo.

Ràfting de Sant Julià i FEDA

En ser preguntat per l’inici de les obres del ràfting de Sant Julià de Lòria i per la possibilitat que FEDA turbini aigua en els mesos més secs, Martí ha assegurat que “no es turbinarà a conveniència expressa pel màrqueting de vendes del ràfting”. El cap de Govern ha assegurat que la parapública no pot renunciar a la seva feina de turbinar en aquells moments que l’energia és més cara perquè se n’hagi d’importar menys, perquè “aquesta és la missió que té encomanada FEDA”. Malgrat aquestes declaracions, Martí també ha volgut recordar al cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, que farà tot el possible per ajudar al comú. “Sé que passen per un moment complicat i per això estic molt atent a poder-los ajudar, encara més”, ha dit.

Tot això, després que Vila afirmés fa més d’una setmana, en sessió de consell de comú, que l’administració laurediana estava a l’espera d’una resposta per part de FEDA a la demanda de turbinar més aigua en els mesos més secs de l’any perquè l’activitat del ràfting es pugui realitzar correctament.

stats