Política 08/10/2018

Martí assegura que l'executiu no ha claudicat en res amb la negociació amb Europa

"No s'hi val dir no i ja està, quina alternativa hi ha? Com sempre?", ha recriminat el cap de Govern

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, durant la celebració de la Festa Magna. / M. M. (ANA)

Escaldes-EngordanyArran de l'última espiral d'informacions, declaracions i contradeclaracions al voltant de l'acord d'associació amb la Unió Europa i sobretot relacionades amb el capítol de la lliure circulació de persones, el cap de Govern, Toni Martí, ha volgut calmar les aigües i sortir al tall. “Soc europeista i fem un pobre favor a Andorra de tenir por a tot i jutjar negociacions que no s'han acabat”, ha començat explicant Martí. El líder de l'executiu ha recordat que l'acord d'associació amb la Unió Europea encara no està tancat i, per tant, “Andorra no ha claudicat en res”. De fet, s'ha mostrat satisfet pels objectius assolits amb la primera de les llibertats, la de mercaderies, i els 30 anys de moratòria pel tabac.

També ha volgut aclarir, al seu parer, les notícies que s'han generat amb la possible implementació d'un subsidi d'atur. El cap de Govern ha reiterat que la negociació de la lliure circulació de persones encara no s'ha tancat res i “tot està per negociar”, a la vegada que ha assegurat que l'executiu “no claudicarà davant de demandes que la ciutadania andorrana no pugui assumir”. Martí ha reconegut que la UE no permetrà que hi hagi un greuge comparatiu entre un ciutadà andorrà i un resident a nivell d'ajudes socials, però ha recordat que actualment això no passa. “Els números del que ens podria costar estan fets, perquè són els actuals pressupostos de l'Estat”, ha etzibat en resposta a les demandes de l'oposició.

Precisament en relació a la pluja de crítiques, Martí ha demanat calma i ha apuntat la necessitat de no posar “alarmes, passions exagerades i alertes desmesurades” i, davant d'aquells que diuen no, el cap ha recriminat que dir-ho és fàcil. “No val a dir no. Quina alternativa hi ha? Com sempre? La UE és el segell que dona forma a les nostres reformes i garanteix que les regles del joc són les mateixes que la resta de la UE”, ha assenyalat.

Tot i això, Martí ha reconegut que l'executiu podria ser més pedagògic i davant la proximitat de les eleccions ha garantit que s'hauran d'explicar molt més els beneficis d'entrar a Europa. “Entenc que actualment la ciutadania encara no palpa el que representa l'acord d'associació amb la Unió Europea defensant les especificitats”. Finalment ha reiterat que no serà aquest Govern qui tanqui les negociacions sinó que serà el següent, que tots els passos es faran consultant tots els sectors implicats i ha hagurat una negociació llarga.

stats