Martí convoca les eleccions amb el desig que la participació sigui més alta que en els darrers comicis

Les candidatures es podran presentar fins al 26 de febrer a les 12 hores i el vot judicial arrencarà el 25 de març

Aquest dilluns a la mitjanit sortirà publicat al BOPA el decret de convocatòria d'eleccions generals i també el que determina la data de presentació de les candidatures i els horaris d'obertura dels col·legis electorals. Així ho ha destacat el cap de Govern, Toni Martí, que ha comparegut davant els mitjans per explicar el contingut d'aquests decrets que suposen que la data de les eleccions sigui, tal com es va anunciar, el 7 d'abril, que les candidatures es puguin presentar fins al 26 de febrer a les 12 hores i que la campanya electoral arrenqui el dia 24 de març a les 12 hores. Martí ha desitjat que es pugui fer "un punt d'inflexió en la corba descendent" de la participació i que aquesta vagi a l'alça situant-se en els alts percentatges que havien estat habituals al país. També ha reiterat que espera que sigui una campanya "de confrontació d'idees i no de difamacions i desqualificacions" tot i que ha admès que té "dubtes" que acabi sent així.

D'aquesta manera, en el decret signat pel cap de Govern i els coprínceps referent a la convocatòria de les eleccions es fixa no només la data dels comicis sinó també la campanya electoral, que arrencarà el diumenge 24 de març a les 12 hores per acabar el 5 d'abril a les dotze de la nit. El dia de reflexió serà, per tant, el 6 d'abril. El dia 7 d'abril es podrà votar en els diferents col·legis electorals entre les nou del matí i les set de la tarda. En l'altre decret que també serà publicat aquesta mitjanit i que està signat, en aquest cas, només pel cap de Govern es determina que les candidatures es podran presentar fins al 26 de febrer a les 12 hores, als comuns en el cas de les llistes territorials, i al Govern en el cas de les nacionals. A partir de les 12 hores d'aquest dimarts ja es podrà recollir a les corporacions comunals o a l'edifici administratiu del Govern la documentació necessària per a la presentació d'aquestes candidatures.

Quant al vot per dipòsit judicial, es podrà exercir a partir de dilluns 25 de març i fins al dissabte 6 d'abril. Es podrà votar de dilluns a divendres de les 9 a les 19 hores, i els dissabtes de 9 a 13 hores. Referint-se a aquest vot judicial i qüestionat pels mitjans de comunicació, el cap de Govern ha destacat que ja han respost la carta que els van fer arribar des del PS i L'A sobre la custòdia d'aquest vot dient-los que l'únic que fa el Govern en aquest cas és facilitar a la justícia els mitjans que pugui necessitar perquè aquest dipòsit es pugui dur a terme però que el control és una potestat del poder judicial. Al seu parer, s'ha creat "una polèmica innecessària" i ha recordat que en tots els comicis ha funcionat de la mateixa manera i que mai hi ha hagut cap problema al voltant d'aquesta possibilitat. En aquest sentit ha reiterat, de la mateixa manera que ho va fer la setmana passada el ministre portaveu, Jordi Cinca, que es pot canviar però que li sembla que es fa "molt poc".

Quant al vot per correu, fins al 26 de febrer a les 12 hores estarà obert el termini per fer la sol·licitud i es podrà enviar fins al 2 d'abril. De moment, tal com ha concretat Martí, ja han estat 96 les sol·licituds que s'han rebut.

Tal com s'ha esmentat, el cap de Govern ha desitjat que la participació en aquests comicis sigui més elevada que en els anteriors i en aquest sentit ha manifestat que des del Govern s'ha fet "el necessari" perquè sigui així, ja que ja fa molt de temps que es va anunciar que les eleccions serien al mes d'abril i per tant les diferents formacions han tingut temps per preparar-se. Per aquest motiu espera que hi hagi "més llistes". Ha reconegut però, que aquest anunci ha fet que ja faci molts dies que s'està en precampanya. Quant al balanç del que han estat aquests darrers quatre anys, Martí ha remarcat que l'inici de la legislatura va estar molt marcat per l'afer BPA, la qual cosa ha provocat que molts "projectes majors" hagin estat enllestits al final per a la seva aprovació. Ha destacat que al Consell s'han viscut "debats molt intensos" i ha conclòs que està "força satisfet" amb el compliment del programa electoral.

A l'últim i quant a possibles pactes, no s'ha volgut mullar i ha constatat que han tingut "forta complicitat" amb el PS amb qüestions relacionades amb el PS i "plantejaments més similars" als de la terceravia en qüestions socials. De totes maneres, ha dit que ell desitja "una majoria absoluta de DA".