Política 07/02/2018

Martí demana als ministeris que fixin els serveis mínims durant la vaga

El portaveu del Govern defensa la reforma de la Funció Pública i manté que no es retirarà el text

Ana
2 min
El cap de Govern, Toni Martí, en una intervenció al Consell General. Al costat, el ministre Jordi Cinca. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl Govern ja treballa en establir els serveis mínims que hi haurà durant la vaga del personal de la Funció Pública. De moment, l'executiu només sap que les jornades d'aturada laboral tindran lloc entre el 19 de febrer i el 19 de març, però no els dies concrets. El cap de l'executiu, Toni Martí, ha demanat aquest dimecres, durant la celebració del consell de ministres, que cada ministeri proposi els serveis mínims, sobretot aquells que gestionen serveis "essencials", com els cossos de seguretat (policia, penitenciaris), els bombers i les escoles.

Precisament, la vaga del cos docent és la que tindrà més repercussió entre la ciutadania, ja que afecta els estudiants i els pares i les mares. "No s'hi poden trobar d'un dia per l'altre", ha raonat el ministre portaveu, Jordi Cinca. De fet, el ministre d'Educació, Eric Jover, parlarà amb el portaveu del Sindicat d'Ensenyament Pública (SEP) per conèixer l'afectació de la vaga als centres educatius. Els sindicats han explicat que poden avisar amb tan sols 24 hores d'antelació de les jornades concretes de vaga, i Cinca ha comentat que "haurien de tenir la voluntat d'entendre que un dia és un termini molt just per organitzar-se", i ha reiterat l'exemple de les escoles. Amb tot, el ministre portaveu ha assegurat que els serveis mínims es decidiran "de manera imminent", que garantiran el dret de vaga però també els drets de la població, establint "l'equilibri" entre uns i altres. "Arribarem a acords amb els sindicats", ha assegurat.

Cinca ha defensat de nou la voluntat del projecte de llei de reforma de la Llei de Funció Pública, un text que garanteix la sostenibilitat de l'administració, la carrera professional del personal i el cobrament dels complements, entre altres. De totes maneres, el portaveu entén que hi hagi recels, ja que de la llei actual, aprovada el 2000, ha quedat en un no-res, ja que fins al 2011 no es va desplegar cap reglament. "Hi hagut lentitud, deixadesa", ha admès Cinca, "però nosaltres garantim el desplegament reglamentari". També ha llençat l'oferiment de deixar alguns articles de la llei en suspens mentre no es desenvolupi el reglament, o introduir a la llei altres punts que s'han de reglamentar. "No renunciem al projecte de llei, no caurem en una nova deixadesa", ha clamat. Per tant, Cinca ha deixat clar que la tramitació del projecte de llei no s'atura i que, a partir del primer de març, quan s'obri un nou període de sessions al Consell General, el text es començarà a treballar a la comissió parlamentària. "No retirarem la llei per esgarrapar uns vots", ha conclòs.

stats