Política 10/11/2017

Martí: "El pressupost del 2018 té una partida per fer front a unes possibles eleccions"

El cap de Govern avisa, en una entrevista a RNA, que un nou tall a la N-145 pel pont de la Puríssima "no seria tolerable i l'ambaixador ho sap"

Ana
2 min
Toni Martí durant l'entrevista a Ràdio Nacional / RTVA

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, es planteja la possibilitat d'avançar les eleccions generals al 2018. Així ho ha explicat aquest divendres durant una entrevista al programa 'Ara i aquí' de RNA, on ha destacat que s'ha inclòs una partida al projecte de pressupost de l'any vinent per poder-les celebrar que, en concret, ascendeix a 76.155 euros. Martí ha dit que el desitjable és poder esgotar la legislatura, però que també hi ha l'opció d'avançar les eleccions i "altres possibilitats", que no ha detallat. Es planteja l'avançament pel desgast d'alguns membres del Govern i també per qüestions personals seves, però ha assegurat que no prendrà la decisió "d'amagatotis", sinó que la parlarà amb DA i la resta de grups, i que deixarà el temps suficient perquè les formacions es puguin preparar.

Toni Martí ha assegurat que DA es presentarà a les eleccions en solitari, però creu que la formació ha d'obrir una reflexió amb aquells sectors de partits que han prioritzat l'interès general i, en concret, ha parlat del sector de Liberals d'Andorra de l'òrbita de Josep Pintat, amb qui ha dit que s'hauria de poder arriba a "acords, no electorals, però sí d'estabilitat per donar continuïtat a les reformes". "Noto que hi ha una certa serenor que s'instaura en una part de l'oposició, i vull explorar aquesta possibilitat", ha afegit.

Pel que fa al seu relleu, Martí no ha volgut avançar el nom del seu candidat favorit i ha reiterat que el seu desig és que l'elecció es faci abans d'acabar l'any o a començaments del vinent. La prioritat de DA és que es pugui trobar un candidat de consens, i no pas celebrar primàries, tot i que l'opció no es descarta.

Un tall pel pont de la Puríssima "no seria tolerable i l'ambaixador ho sap"

Pel que fa als talls de l'N-145 arran de les protestes a Catalunya pels empresonaments, Toni Martí ha dit que amb el tall d'aquesta setmana "hem estat extremadament moderats". De fet, ha explicat que a l'ambaixador espanyol li va comunicar que de moment "no farem una queixa més enllà d'allò raonable perquè podem entendre el context", però ha alertat que s'acosta un cap de setmana "vital per a l'economia andorrana" i que un nou tall pel pont de la Puríssima "seria un drama, no seria tolerable, i això l'ambaixador ho sap i ja ens hem anticipat al que pugui passar".

Sobre les crítiques rebudes pel fet que Andorra digués que la declaració d'independència del 27 d'octubre no tenia efectivitat jurídica, Martí s'ha defensat assegurant que Andorra es va pronunciar després que ho fes la UE i molts països d'Europa, i que "no hem dit res que no hagi dit la senyora Forcadell ahir". També ha criticat "declaracions molt agosarades", en clara referència a les del secretari general de l'USdA, i considera que els piquets no van ser una causa-efecte del posicionament d'Andorra. "Si fos així, els catalans, que són gent de molt de seny, el que no faran és boicotejar tota Europa".

stats