Política 01/10/2018

Martí proposa al govern francès un acord de cooperació transfronterera

El primer ministre Édouard Philippe garanteix el seu ple suport a les negociacions per a l'acord d'associació amb la Unió Europea

Ana
3 min
El primer ministre francès, Édouard Philippe i el cap de Govern, Toni Martí. / Fernando Pérez (EFE)

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, s'ha desplaçat aquest dilluns al matí fins a París, concretament a l'Hotel Matignon, per mantenir una trobada amb el primer ministre francès, Édouard Philippe. Es tracta de la primer reunió des del nomenament del primer ministre francès. Durant aquesta trobada Martí ha proposat que els dos estats signin un acord global de cooperació transfronterera. És a dir, un acord per emmarcar totes les col·laboracions engegades els darrers anys en matèria d'educació, salut, energia, agricultura (en relació a buscar alternatives al cultiu de tabac) o la lluita contra el contraban de trabac. Serviria també com a base per als futurs governs, ha indicat Martí, i també seria la manera de plasmar en un document les bones relacions entre els dos països.

L'objectiu seria, per tot plegat, "clarificar i ordenar" els acords "bilaterals" en "un únic document", ha defensat.

La voluntat, "si és possible", seria preparar i signar aquest acord transfronterer abans que expiri aquesta legislatura, per deixar-lo com a base de futurs governs. Martí ha informat que Philippe ha vist amb bons molts ulls la proposta andorrana.

Pel que fa a l'acord per la lluita contra el contraban de tabac, Martí ha assegurat que tots dos països estan complint amb els compromisos adquirits. A tall d'exemple, ha recordat que aquest mes de setembre s'han incautat més de 12.000 paquets de tabac i s'han detingut onze persones per contraban.

D'altra banda, durant la trobada, que ha durat menys d'una hora, els dos mandataris han fet un balanç positiu de la col·laboració engegada en matèria d'infraestructures, i més concretament la inversió que ha fet Andorra en territori francès per millorar els accessos per carretera. Aquest acord inclou una inversió andorrana de 10,5 milions en sis anys. Són obres sobretot destinades a solucinar les caigudes d'allaus, que ja estan programades i que començaran l'any vinent, ha informat Martí. El cap de Govern confia que es puguin acabar en "menys de cinc anys".

En paral·lel, també s'han iniciat treballs per fer el desviament de Tarascon, en un projecte de 140 milins d'euros, que reduiran el temps de viatge fins a Tolosa, pensant sobretot en els estudiants universitaris. Aquests projectes "facilitaran els intercanvis comercials entre els dos països, i el desenvolupament econòmic i social dels dos territoris veïns", referma el Govern andorrà.

També s'ha tractat durant la reunió les negociacions per l'acord d'associació amb la Unió Europea. El primer ministre francès "ha garantit el seu ple suport" a aquestes negocioacions.

Finalment, un altre dels punts de la trobada ha estat comentar l'evolució de la col·laboració engegada en matèria d'energia, que es va materialitzar durant la visita del secretari d'Estat de transició ecològica, Sebastién Lecornu, amb la signatura d'una declaració d'intencions. El grup de treball que ha sorgit d'aquesta declaració està fent una "molt bona feina". De fet, s'està treballant perquè puguin venir inversors francesos al país, tenint en compte el seu "lideratge internacional contra el canvi climàtic", ha manifestat Martí.

Macron vindrà, però després de les eleccions

També en acabar la trobada a l'Hotel Matignon, Martí ha manifestat que està "segur" que el president francès i copríncep d'Andorra, Emmanuel Macron, visitarà Andorra durant el seu mandat. Perquè és "lògic" i "natural" que un copríncep visiti Andorra, i ho marca la "tradició". Però ho farà, ha apuntat Martí, després de les eleccions generals andorranes, previstes per finals de març o principis d'abril.

Martí ha aprofitat el seu viatge a París per trobar-se també amb el representant personal del copríncep francès, Patrick Strozda, per "informar-lo de les darreres novetats del país" i del calendari electoral.

stats