Política 15/05/2017

Martí es reunirà amb Rajoy per primer cop des de la seva reelecció

El cap de Govern assegura que serà una trobada dins de la normalitat i nega que l'afer Pujol estigui dins dels punts de l'ordre del dia

Ana
2 min
Mariano Rajoy i Antoni Martí, el gener del 2015. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, es reunirà amb el president espanyol, Mariano Rajoy, per primera vegada en aquesta legislatura i, per tant, també des que Rajoy va ser reelegit president. La trobada tindrà lloc aquest dimecres 17 de maig a les 12 hores al Palau de la Moncloa i donarà resposta a la demanda efectuada per Martí fa unes setmanes per poder tractar amb el president espanyol qüestions d’interès per ambdós països.

En la reunió, els dos mandataris parlaran sobre les negociacions per assolir un acord d’associació amb la Unió Europea que està duent a terme Andorra i el suport que hi dona l’estat espanyol.

En el marc de la seva visita a Madrid, Toni Martí es reunirà aquest dimarts amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, amb l'objectiu de tractar qüestions a l’entorn de la candidatura andorrana per acollir la Cimera iberoamericana de caps d'estat i de govern el 2020. La decisió del país que pugui acollir la cimera 2020 es prendrà en la propera cimera, el 2018 a Nicaragua, tot i que actualment Andorra és l’única candidata.

En aquest mateix sentit, està previst que Martí i Rajoy parlin del procés per implantar maniobres basades en el sistema GPS a l’aeroport Andorra-La Seu i l’impuls que es vol donar, si es confirma la viabilitat tècnica, per agilitzar aquest tràmit en vista de l’interès estratègic perquè l’aeroport estigui totalment operatiu de cara a la celebració de la cimera 2020. Finalment, es tractaran altres temes d’interès mutu com convenis bilaterals que s’estan negociant actualment en diversos àmbits.

La darrera reunió que van mantenir Rajoy i Martí va ser al gener del 2015, quan el president espanyol va fer una visita oficial a Andorra i, en aquella ocasió, es van signar tres convenis bilaterals: el memoràndum d’entesa, d’amistat i cooperació general, el conveni per evitar la doble imposició, i un conveni de transport internacional per carretera.

Reunió "dins de la normalitat més absoluta"

Toni Martí ha assegurat aquest dilluns, durant un acte a Engolasters, que la reunió s'emmarca dins de la "normalitat més absoluta", tenint en compte que no s'havia tornat a trobar amb el president espanyol des de la seva reelecció. Preguntat per si parlaran sobre les darreres novetats en el cas Pujol, Martí ha assegurat que no, ja que només tractaran "qüestions que incumbeixen els dos executius, i aquest és un tema judicialitzat". Si en parlessin, el cap de Govern considera que "posaríem encara més confusió en les coses que no hi ha d'haver confusió".

D'altra banda, per seguir "dins de l'equilibri natural", Martí ha recordat que, de seguida que sigui possible, visitarà el nou president de la República francesa, així com el que sigui designat com a primer ministre, un cop s'hagin celebrat les eleccions legislatives.

stats