Política 13/02/2019

Martí es reunirà aquest dijous amb Juncker per l'acord d'associació

Cinca assegura que la trobada no té "una vocació clarament negociadora"

M. Pérez
2 min
Toni Martí i Jean-Claude Junker, a Brussel·les. / SFG

Andorra la VellaEl cap de Govern, Toni Martí, i la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, mantindran aquest dijous una trobada a Brussel·les amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per tractar diferents aspectes relacionats amb l'acord d'associació amb la Unió Europea. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha confirmat aquest dimecres que "és un bon moment perquè el cap de Govern s'entrevisti amb Juncker per saber en quin punt es troben els treballs que s'han dut a terme els darrers dos anys i tenir un horitzó per saber cap a on pot esdevenir aquesta negociació passades les eleccions generals".

En aquesta tercera visita entre Martí i el president de la Comissió Europea es farà balanç de l'estat de les negociacions des que van començar el 2015. A més, Cinca ha confirmat que es tractarà de manera molt més concreta tot el relacionat amb qüestions significatives per Andorra com la lliure circulació de serveis i capitals i la lliure circulació de persones, "una altra qüestió que té certa transcendència pel nostre país per l'enorme desequilibri que hi ha entre el conjunt de la UE" i el que ha definit com "la petitesa de casa nostra". D'altra banda, ha valorat que aquesta serà una bona oportunitat per reivindicar alguns dels aspectes dels quals Andorra "se n'ha de beneficiar fruit d'aquest acord d'associació i l'acord monetari".

Pel que fa a la lliure circulació de mercaderies, el Govern i la UE van assolir el compromís d'incloure en l'acord d'associació una transitòria de trenta anys al voltant del tabac que ha de permetre la reconversió del sector.

D'altra banda, Cinca ha argumentat que "és important emmarcar correctament la reunió", ja que "no té una vocació clarament negociadora". Quant a la lliure circulació de persones, el ministre ha assegurat que la postura del Principat "no ha variat en res" i és una d'aquelles "línies vermelles". Per tant, "cal recollir d'alguna manera l'especificitat del país" i, tot i que ha argumentat que la UE és conscient d'això, Cinca ha confirmat que la millor fórmula pel país és "la de mantenir el sistema de quotes" i aquest serà "el nostre punt de sortida". Cal recordar, però, que aquesta serà l'última reunió de Toni Martí com a cap de Govern d'Andorra.

stats