Política 01/06/2017

Mateu diu que portaran al Tribunal de Comptes els documents sobre SDP

Un cop aquest organisme es posicioni emprendran les accions que escaiguin

M. F.
3 min
El síndic general, Vicenç Mateu, durant la roda de premsa posterior a la junta de presidents. / M. F.

Andorra la VellaEl síndic general, Vicenç Mateu, ha proposat a la junta de presidents que un cop es rebi el tancament dels comptes de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ho portaran al Tribunal de Comptes perquè els fiscalitzi i, en funció de quines siguin les seves conclusions, es prendran les accions escaients sense descartar “cap possibilitat”.

Mateu ha manifestat que no li correspon a la Sindicatura “en aquest moment” entrar en l’anàlisi dels comptes d’SDP, ja que cal “respectar les fases” esmentades; és a dir, que primer tant SDP com Sílvia Bonet puguin fer el tancament de comptes i quan els lliurin al síndic aquest ho farà arribar al Tribunal de Comptes que, ha recordat, fins ara no ha fiscalitzat els comptes dels grups parlamentaris, si bé en la mateixa junta de presidents celebrada aquest dijous s’ha abordat, a proposta del president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, que s’analitzi un mecanisme perquè les dotacions que reben els grups parlamentaris siguin fiscalitzades. Mateu ha recordat, però, que aquest organisme sí que pot fiscalitzar, des del 2014, els comptes dels partits polítics i que, per tant, ja hi ha "coses" que podria analitzar.

El síndic no ha volgut entrar a valorar si de la documentació que tant Bonet com Víctor Naudi li han fet arribar se’n podria derivar alguna anomalia i també ha aprofitat la roda de premsa posterior a la junta de presidents per detallar com han anat succeint els esdeveniments i com, finalment, el que queda per resoldre és el tancament de comptes, ja que la qüestió que Bonet pogués continuar a ple temps ha estat resolta amb la seva pròpia renúncia i, pel que fa a la representació als organismes internacionals, també hi ha hagut un acord en el si del grup mixt. Pel que fa a l’informe jurídic que va presentar SDP per justificar que Bonet no podia continuar com a consellera a ple temps, el síndic ha manifestat que “no val la pena” entrar-hi però sí que ha fet palès que s’evidenciava que “desconeixia alguns aspectes del reglament del Consell General”.

Cal recordar que Naudi va reclamar a Bonet tot un seguit de justificants sobre despeses que creien que no estaven prou justificades i que ella, al seu torn, va fer arribar al síndic unes factures que podrien posar en dubte que SDP, com a partit, hauria pogut rebre finançament des del grup parlamentari. Precisament dimarts en una roda de premsa, el president del partit Jaume Bartumeu i Víctor Naudi van donar explicacions sobre els tres conceptes que es posaven en dubte, negant qualsevol tipus d’irregularitat.

D’altra banda, el síndic ha comentat que, quant als dubtes expressats pel Partit Socialdemòcrata sobre la modificació del reglament regulador de les prestacions econòmiques de serveis socials, ja que creien que anava més enllà de la llei que el sustenta, el cap de Govern li ha fet arribar una carta en què es posa en relleu que no hi ha cap invasió legislativa, però que per seguretat jurídica el que es farà és impulsar un projecte de llei de modificació de la llei de serveis socials.

Relleus al raonador, INAF i APDA

Altres aspectes que s’han tractat en la junta de presidents és que caldrà renovar, en breu, el mandat dels membres de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA), ja que s’acaba el 13 d’aquest mes però que, en aquest cas, es podria optar per una renovació dels membres que es podria votar en el Consell General que s’ha de celebrar el 22 de juny. Pel que fa al raonador, que acaba mandat el 28 de juliol, en aquest cas no pot renovar i es considera que la votació del nou es faria després de Meritxell. També el 28 de juliol acaba el mandat del president de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), però en aquest cas correspon al Govern presentar un candidat. Mateu també ha informat que el 15 de juny tindrà lloc l’acte en què el representant personal del copríncep francès, Patrick Strzoda, llegirà la carta en la qual Emmanuel Macron acata la Constitució.

stats