Política 14/03/2015

Mateu adverteix que afers com el de BPA posen en entredit la continuïtat de l'Estat

Ha condemnat, també, "els actes irresponsables que posen en entredit la sobirania" per, tot seguit, assegurar que "ens en sortirem"

Ana
2 min
Celebració del Dia de la Constitució / M.T.

Andorra la VellaEl síndic general en funcions, Vicenç Mateu, ha centrat bona part del seu discurs amb motiu del 22è aniversari de la Constitució a demanar unitat i confiança davant de la greu crisi que està afrontant el Principat arran de l'afer de Banca Privada d'Andorra. Mateu ha demanat que es deixin de costat l'afany egoista i els actes irresponsables que "poden malbaratar el bon nom i el benestar de tota la població, i posar en entredit la sobirania i la continuïtat" de l'Estat. Amb tot, el síndic s'ha mostrat confiat que el país superarà aquesta situació.

Vicenç Mateu ha centrat el seu discurs del Dia de la Constitució en la necessitat que els polítics, els funcionaris i els ciutadans en general actuïn amb exemplaritat i mirant per l'interès general, fent una clara referència a les suposades males praxis que s'haurien dut a terme des de la BPA i que han portat el sistema financer andorrà a una greu crisi. Mateu ha demanat que es deixi de banda "l'afany egoista quan aquest malmet l'interès general" i ha alertat que "en un país tan petit com el nostre els actes irresponsables dels uns poden malbaratar el bon nom i el benestar de tota la població, i posar en entredit la sobirania i la continuïtat" d'Andorra.

Amb tot, el síndic general s'ha mostrat convençut que el país se'n sortirà, i per aquest motiu ha demanat confiança en el país i la implicació de tothom perquè "són moments que demanen complicitat més enllà de les legítimes diferències" i que "la unió és la nostra divisa". També ha dit que els andorrans "hem de continuar fent l'andorrà" però canviant el significat de l'expressió per tal que sigui "sinònim de rigor, honestedat, responsabilitat i de feina ben feta".

Vicenç Mateu també ha parlat de les reformes fetes i les pendents, admetent que hi ha gent que pensa que potser s'ha anat massa ràpid, però assegurant que "el món avança molt ràpid i no podem quedar-ne al marge". En aquest sentit, també ha indicat que "vivim, ens agradi o no, en el món global, en el món de la transparència" i "l'aposta per l'obertura no permet ja els espais d'ombra". Per als propers quatre anys, el síndic ha recordat que les prioritats són l'acord d'associació amb Europa "que respecti les especificitats d'Andorra", la reforma de les competències dels comuns "en el marc de la Constitució", la reforma de la Funció Pública i la modernització de l'Adminsitració, i el nou model sanitari.

D'altra banda, el cap de Govern en funcions, Toni Martí, ha valorat molt positivament el discurs de Mateu, assegurant que ha trobat les paraules justes perquè a "Andorra som gent treballadora i orgullosa de l'honestedat del seu treball". Martí ha reiterat que cal continuar amb les reformes en relació a la cooperació internacional, la transparència i les bones pràctiques, però no ha volgut avançar en com evoluciona la crisi de BPA, assegurant que, deixant de banda l'evolució judicial, amb la detenció de Joan Pau Miquel, aquest dissabte no hi ha hagut més novetats.

stats