Política 01/06/2018

Mateu demana a les comissions legislatives que treballin sense aturador

El síndic no aclareix si es podrà aprovar la reforma del reglament del Consell General aquesta legislatura, però assegura que en el cas que no pugui ser, deixaran "molta feina avançada"

L. M.
2 min
El síndic general, Vicenç Mateu, durant la roda de premsa posterior a la junta de presidents. / L. M.

Andorra la VellaTot i que la sobrecàrrega de lleis que hi ha a tràmit parlamentari no ha estat damunt la taula, el síndic general, Vicenç Mateu, ha aprofitat la junta de presidents d'aquest divendres per demanar als representants dels grups parlamentaris que no aturin la feina de les comissions i continuïn treballant, malgrat que durant aquestes setmanes hi ha delegacions que assisteixen a organismes internacionals. La majoria tenen entre tres i cinc proposicions de llei per estudiar. Mateu és conscient dels "deures" que té cadascuna i, per tal de tenir-ho ben visible, ha comentat que ha fet com al final de la legislatura passada i ha dibuixat un quadre a la pissarra del seu despatx, on ha anotat els temes que hi ha pendents, i que no tots es resoldran amb la mateixa rapidesa.

Sobre la modificació del reglament del Consell General, el síndic ha explicat que s'han fet diverses reunions de treball entre els grups parlamentaris per estudiar-ho. La voluntat és enllestir el més ràpidament possible els assumptes de menor debat polític i centrar-se en els temes de més profunditat, com ara la transparència, les sessions de preguntes, la regulació de les comissions especials o el conflicte d'interessos i incompatibilitats. Vicenç Mateu no ha aclarit si es podrà aprovar la reforma durant aquesta legislatura, però ha manifestat que "quedarà un treball de fons molt consistent", de manera que "si nosaltres pel que fos no l'arribéssim a enllestir, crec que una propera sindicatura i uns propers grups parlamentaris que el vulguin reprendre tindrien molta feina avançada".

Per altra banda, durant la junta de presidents d'aquest divendres també s'han definit les comissions que analitzaran algunes de les iniciatives legislatives que hi ha en tràmit. En aquesta ocasió, s'ha decidit que la proposició de llei qualificada de transparència i accés a la informació (entrada pel grup parlamentari liberal), que molt probablement es debatrà en el Consell General del proper 21 de juny, s'analitzi des de la comissió d'Interior. Pel que fa al projecte de llei d'òrgans, cèl·lules, teixits i sang, un cop enllestit el període d'esmenes, s'analitzarà a la comissió de Sanitat i Medi Ambient, així com també el projecte de llei de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge. Per últim, del projecte de llei qualificada de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública se n'ocuparà la comissió de Finances.

stats