Política 13/12/2019

Menys pressió i més llibertat per votar

La Batllia no donarà dades parcials ni farà valoracions sobre com està anant el vot judicial

Ara Andorra
3 min

Andorra la VellaCada vegada hi ha més ciutadans que utilitzen les dues modalitats no presencials que hi ha disponibles, per exercir el seu dret a vot: l'anomenat vot judicial i el vot per correu. Sigui per estar lluny de les seves llars el dia pertinent o per altres motius, les dues modalitats van en alça.

La votació per dipòsit judicial és vàlida si s'ha lliurat amb el sobre i les paperetes oficials davant del batlle entre el 2 de desembre i les 13 hores del 14 de desembre. Cada vegada hi ha més gent que utilitza aquesta modalitat, sigui per la comoditat de fer-ho en dies previs als comicis o simplement perquè no volen rebre la pressió dels apoderats o dels mateixos candidats quan es presenten als col·legis electorals, els dies de les eleccions. Sigui quin sigui el motiu, novament igual que va succeir en els darrers comicis nacionals, els mitjans de comunicació no podran tenir dades parcials, ni valoració de com està anant el vot judicial per part de la Batllia perquè "així ho ha decidit la presidència", indiquen des del mateix estament judicial. D'aquesta manera, fins al 14 de desembre, no es podrà saber la quantitat de vots d'aquesta modalitat, dia previ a la jornada de reflexió.

En altres comicis, el vot judicial ha estat molt utilitzat. D'aquesta manera varen ser fins a 7.141 persones (un 26,1%) les que varen utilitzar aquesta modalitat en els darrers comicis nacionals de l'abril, per les 5.809 persones (el 23,69% del total) que van optar per aquesta modalitat en el 2015 i les 6.871 del 2011 que van dipositar el seu vot a la Batllia en lloc de desplaçar-se al col·legi electoral.

Els ciutadans que vulguin optar per aquest dipòsit del vot encara ho poden fer fins al dissabte a les 13 hores. Els horaris són els dies feiners, de 9 a 19 hores, i el dissabte de 9 a 13 hores.

Més de 150 persones demanen el vot per correu

Un total de 156 andorrans han sol·licitat votar per correu en aquests comicis comunals del 15D. La xifra, tal com va informar l'executiu a finals d'octubre, s'ha situat per sobre de les anteriors comunals del 2015 (en què se'n van presentar 127) i també dels comicis generals del mes d'abril (144). D'aquesta manera, continua en alça aquesta modalitat de vot que és utilitzat normalment per residents a Espanya i França, però també de Portugal, el Regne Unit, Noruega, Bèlgica, el Canadà o dels Estats Units, entre d'altres.

En aquest sentit, tots els sol·licitants de vot per correu han hagut de rebre el material electoral si se'ls ha autoritzat aquesta modalitat de vot, a partir del 27 de novembre. Se'ls han enviat les instruccions del procediment de vot, el certificat d'inscripció a la llista electoral definitiva, les professions de fe de totes les candidatures de la seva parròquia, un joc de paperetes de totes les opcions possibles, un sobre petit blanc sense inscripció, un sobre imprès per la Batllia amb la indicació 'Vot per dipòsit judicial' i el sobre de retorn amb l'adreça de la Batllia.

Els electors han tingut temps d'enviar la documentació necessària i el vot fins a l'11 de desembre. Per fer l'enviament, l'elector ha pogut escollir l'empresa de missatgeria. Un cop l'empresa de missatgeria hagi fet arribar el vot a la Batllia, aquest quedarà dipositat en les mateixes condicions que els dipositats personalment.

Increment del cens

Cal recordar que fins a 27.823 persones estan cridades a les urnes d'aquest 15 de desembre, el que significa que són 2.714 persones més respecte a les eleccions comunals del 2015. Aquest increment d'electors pot ser clau en algunes parròquies on la diferència de vots en candidatures es preveu que sigui mínima.

stats