Política 27/11/2018

Més protecció i visibilitat per als parcs naturals

El Govern ha signat dos convenis amb Ordino i la Massana per adherir-se a la Xarxa Maragda

Ana
2 min
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó; el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés; i el cònsol major de la Massana, David Baró, després de la signatura del conveni per entrar a la Xarxa Maragda. / M. P. (ANA)

Andorra la VellaEl ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat ha signat aquest dimarts dos convenis amb el comú d'Ordino i el comú de la Massana per presentar els seus espais naturals i protegits (el parc natural de Sorteny i el del Comapedrosa) a la Xarxa Maragda, un projecte que s'emmarca en el conveni de Berna, relatiu a la protecció de la fauna i flora salvatge en el qual Andorra s'hi va adherir el 2001. Tal com ha confirmat la titular de Medi Ambient, Sílvia Calvó, aquesta xarxa pertany al Consell d'Europa i "permetrà que aquests parcs naturals s'inscriguin en una xarxa que compta amb 3.500 espais protegits", que procedeixen de setze països diferents i cobreixen prop de 700.000 quilòmetres quadrats. Aquest fet permetrà "una major visibilitat internacional" i es podrà gaudir "dels experts del Consell d'Europa" per millorar la gestió d'aquestes zones.

Així doncs, els tècnics del Consell d'Europa ja es van desplaçar al Principat l'estiu passat per dur a terme una primera valoració del treball que s'està duent a terme. Calvó ha informat que el comitè valorarà la informació recollida els pròxims mesos i "esperem tenir la decisió definitiva per l'any que ve", ha afegit. Per tant, entrar en aquesta xarxa suposaria gaudir de la protecció que ofereix el Consell, així com reconeixement internacional i valor cap als dos espais.

El conveni que s'ha signat regula les obligacions de cada part i, concretament, el suport que tenen els comuns per part del Govern per aportar tota una informació de caràcter científic al Consell d'Europa, de manera que puguin anar fer un seguiment dels parcs.

La Xarxa Maragda es va crear el 1989 per lluitar contra una de les principals causes de pèrdua de la biodiversitat, que era la fragmentació dels hàbitats. Consta d'una sèrie d'espais interconnectats entre ells que permeten conservar la biodiversitat a escala europea.

Per la seva banda, el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, ha afirmat que signar aquest conveni "és un punt més per tal de donar-nos a conèixer internacionalment" i "és un honor formar part d'aquesta xarxa". A més, Mortés ha informat que el "punt negre" que existeix a l'accés a Sorteny (un despreniment de roques) desapareixerà l'any vinent perquè "s'ha previst una partida important per solucionar aquest problema".

D'altra banda, el cònsol major de la Massana, David Baró, ha argumentat que esperem complir amb aquest nou compromís del qual ara "en serem candidats", tot i que en les properes fases espera que "se'ns pugui reconèixer com el 17è país" que hi forma part.

Per finalitzar, Calvó ha recordat que el projecte de llei que es troba ara mateix en tràmit parlamentari relacionat amb la conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, "també donarà cobertura legal als dos parcs naturals" i permetrà la seva homologació a escala internacional.

stats