Política 19/05/2015

El Moneyval demana que s'endureixi la legislació contra el blanqueig arran del cas BPA

Caldrà endurir les penes per delictes de contraban abans del mes de setembre

Ana
2 min

Andorra la VellaEl Consell General haurà d'aprovar diverses modificacions legislatives abans del setembre d'aquest any per complir amb l'informe que va emetre el passat mes d'abril, en plena crisi per l'afer BPA, el Moneyval, l'òrgan del Consell d'Europa encarregat de lluitar contra el blanqueig de capitals. L'organisme ha demanat que s'avancin els terminis per al compliment de diverses qüestions relacionades amb el blanqueig i el contraban, identificades en el marc de la quarta avaluació que està seguint Andorra, tal com el ministre de Finances, Jordi Cinca, ha explicat aquest dimarts davant la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost.

En concret, s'haurà de modificar el Codi penal i el Codi de procediment penal per tal d'endurir les penes de presó per delictes de contraban, de manera que un delicte d'aquestes característiques pugui també implicar blanqueig de capitals. Així, si actualment per a delictes de menys de 60.000 euros hi havia penes d'entre zero i dos anys de presó i per a delictes majors d'entre 6 mesos i 3 anys, la modificació haurà d'establir que totes les penes siguin d'un mínim de 6 mesos de presó i que s'incrementin les sancions.

D'altra banda, el Moneyval també ha demanat que la legislació andorrana deixi de limitar el delicte de blanqueig de diners en el marc de les entitats bancàries i inclogui que aquest tipus de delictes es puguin cometre també a través d'asseguradores, notaris, advocats o fins i tot fundacions. En aquest sentit, en un primer moment està previst que es tiri endavant una modificació de la Llei d'assegurances per incloure aquest sector dins l'àmbit del blanqueig.

Finalment, l'organisme també ha demanat que la legislació torni a incloure la figura de l'autoblanqueig, que es va eliminar del Codi penal el 2005, per tal que quan es produeix un delicte de blanqueig, es pugui perseguir la introducció en el mercat dels productes d'un delicte de contraban.

stats