Política 19/04/2018

Només els liberals donen suport al text del funcionament dels comuns del PS

El debat deriva cap a una discussió sobre la situació democràtica de les corporacions

Ana
3 min
El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaLa proposició de llei qualificada d’organització i funcionament dels comuns que havia presentat el Partit Socialdemòcrata no ha estat presa en consideració pel Consell General ja que, a banda dels vots favorables dels consellers socialdemòcrates, només els tres parlamentaris liberals han mostrat la seva predisposició a què el text fos tingut en compte. Entre els arguments que la resta de consellers i també el Govern han presentat per mostrar el seu desacord a aquesta presa en consideració ha estat el fet que no hi ha hagut un diàleg amb els comuns i que no es respectava el principi d’autogovern. Des del PS el conseller Pere López ha defensat la necessitat que es debatés aquesta proposició perquè cal que el funcionament dels comuns sigui "més democràtic" i que la representativitat de les minories sigui major, així com que tinguin un rol més important.

D’aquesta manera, el conseller del PS ha destacat que “el debat d’avui va de democràcia real” i ha posat en relleu que ara es donen certes situacions, com poden ser consells de comú amb un avís de només tres dies, reunions aleatòries o adjudicacions sense un control efectiu, que el text que havien presentat volia corregir. A més, ha reivindicat que la representació de les minories hauria de ser més important, tenint també en compte que sovint la diferència de vots entre majoria i oposició és molt ajustada.

El president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha destacat que aquest text havia de ser debatut, ja que cal “una reflexió sobre el funcionament” dels comuns i un “reforç de les minories”. D’aquesta manera, ha destacat que acceptar una major fiscalització per part de l’oposició és un “símbol de transparència” i que aquells que no hi estan a favor és perquè no volen que això sigui així. D’aquesta manera, ha defensat que, malgrat que no estaven d’acord amb tots els aspectes del text, com ara l’eliminació del cònsol menor, sí que volien que el text es debatés per introduir canvis a la situació actual.

Des d’Unió Laurediana i consellers independents de la Massana, el president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, ha destacat que no compartien “la voluntat” d’aquesta proposició de llei i ha recordat que el funcionament dels comuns ha de ser una qüestió que depengui únicament de les corporacions comunals. En el mateix sentit s’ha expressat el cap de Govern, Toni Martí, i el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, que ha manifestat que hi havia dos aspectes fonamentals que “llastraven” aquesta modificació: l’absència de diàleg amb els comuns i “eventuals lesions al principi d’autogovern”. D’aquesta manera, Baró ha remarcat que entre altres aspectes no compartien “l’abolició del cònsol menor” ni el canvi en el model del sistema electoral. També ha acusat el PS de presentar “temes populistes” tot i saber que no prosperaran per tenir “quota de pantalla”.

El debat entre Martí i López ha derivat cap a la situació democràtica dels comuns i, d’aquesta manera, el cap de Govern ha defensat que prova que són institucions democràtiques és l’alternança que s’ha viscut en els darrers anys i també ha recordat López que l’ordinació de funcionament dels comuns va rebre el suport de dos cònsols socialdemòcrates, Rosa Ferrer i Miquel Alís. I a l’últim, li ha retret que a través d’aquesta llei es vulgui modificar l’electoral. En el debat fins i tot ha fet esment als moviments electorals per crear plataformes. López ha insistit en la necessitat de modificació del funcionament dels comuns per evitar la “sobrequalificació de les majories” i ha lamentat que des de la bancada demòcrata no s’hagi entrat a valorar el fons de la proposició.

Pel que fa al conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, ha votat en contra de la presa en consideració lamentant que ni tan sols s’hagi parlat amb els grups parlamentaris sobre aquest text i també perquè el text “acotava potestats que haurien de tocar als comuns”. A l’últim, la consellera independent Sílvia Bonet s’ha mostrat contrària al text, tot i que ha admès que potser cal una reflexió i un debat conjunt sobre el model d’estat.

stats