Política 25/03/2015

Nous bons per valor de 100 milions d'euros per refinançar l'endeutament de l'Estat

En total el Govern emetrà 100.000 títols amb venciment de 18 mesos, un preu d'emissió de 981,55 euros i un rendiment d'amortització d'1,25% anual

Ana
2 min
El ministre portaveu, Gilbert Saboya. / M.C.

Andorra la VellaEl Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres una nova emissió de bons per valor de 100 milions d'euros per refinançar l'emissió que venç el pròxim 16 d'abril. Així, com ha exposat el ministre portaveu, Gilbert Saboya, "no s'augmenta l'endeutament" sinó que es fa una nova emissió pel mateix import de l'amortització de l'abril.

El Govern emetrà 100.000 títols amb un valor total de 100 milions d'euros, el mateix que l'emissió del 16 d'octubre del 2013 que venç el 16 d'abril, com ha exposat el ministre portaveu, Gilbert Saboya. Els bons tenen un venciment a un any i mig i un rendiment d'amortització d'1,25% anual, de manera que el preu d'emissió de cada bo és de 981,55 euros, cobrant 1.000 euros al venciment.

L'emissió, ha indicat Saboya, permetrà continuar amb el refinançament de l'endeutament seguint l'objectiu de diversificar les fonts de finançament de l'Estat i de gestió del deute públic.

A partir del 13 d'abril els interessats en adquirir els nous bons del Govern ho podran sol·licitar prop de les entitats bancàries, mentre que la data d'emissió serà el 15 d'abril.

D'altra banda, el ministre ha confiat que les notícies sobre la situació de Banca Privada d'Andorra no impedeixin la col·locació d'aquests bons. En primer lloc, Saboya ha recordat que l'informe del FinCEN manifesta "l'exclusivitat i l'especificitat" dels fets sobre una entitat i les presumptes males pràctiques d'alts directius de la mateixa. En segon lloc, ha considerat que la solvència del país i del sistema financer andorrà és "prou sòlida" per fer front amb "tranquil·litat" a l'emissió de deute a curt termini. Per últim, ha recordat els esforços dels darrers anys en el control de les finances públiques i les xifres de tancament dels comptes del 2014, com a dades positives.

Malgrat admetre que el sector financer es veu "molt afectat per dinàmiques de soroll" i que cal treballar per reconstituir la situació des del punt de vista "reputacional", el ministre portaveu ha assegurat que tenen els "elements suficients per estar tranquils amb la capacitat per poder col·locar aquests bons".

stats