Política 09/03/2015

Oleguer Pujol confirma que a cada fill i a la mare els tocaven 62 milions de pessetes de la deixa

El fill de l'expresident ha donat tota mena de detalls en relació a la seva trajectòria professional a la comissió d'investigació del frau fiscal. Veu una "causa general" de la Fiscalia contra la seva família i nega haver blanquejat capitals.

Laia Vicens / Marc Colomer
4 min
Oleguer Pujol, a la comissió parlamentària sobre el frau / FRANCESC MELCION

BarcelonaOleguer Pujol ha començat la roda de compareixences al Parlament dels tres últims fills de Jordi Pujol que queden per explicar-se a la comissió d'investigació del frau i l'evasió fiscals. I ha estat el membre de la família que més detalls ha donat de la fortuna del clan a l'estranger. Oleguer Pujol ha explicat que va conèixer l'existència dels diners a Andorra l'any 1990, quan va complir els 18 anys. Ha recordat que la situació política aleshores era "radicalment diferent" de la d'ara, i ha justificat que llavors tenia sentit que el seu avi Florenci Pujol deixés diners per "protegir" la seva jove, Marta Ferrusola, i els seus set néts.

"No era un fons, era un llegat, una reserva, un per si de cas", ha explicat, després de recordar la situació política del seu pare. Dos anys després, el 1992, Oleguer Pujol va obrir un compte a Andbank. "Tenia un saldo expectant de 62 milions de pessetes", ha dit, confirmant així les declaracions de la seva germana Marta. "El saldo es consolidava a mesura que vencien els productes financers i es feien els ingressos que gestionava el meu germà Jordi", ha explicat, en qui tenia una "confiança absoluta" perquè gestionés els fons. En aquest sentit, ha dit que "entén" que aquests 62 milions eren per a tots els germans per igual més la seva mare, Marta Ferrusola. Ha negat saber per què el seu germà Oriol va dir que ell no va rebre la seva part. També ha negat haver fer negocis amb aquests diners, i ha assegurat que tots els diners que ha mogut en qualitat d'administrador són d'inversors.

Oleguer Pujol ha assegurat que l'herència de l'avi era una cosa "secreta", i que mai va tenir entre mans "cap documentació, cap extracte". De fet, ha dit que a Andorra només hi pujava un cop a l'any "com a màxim" per reunir-se amb els gestors de la seva part de la fortuna. Ha revelat que el 2010 els "van convidar a marxar del banc" Andbank, de manera que va "passar" el seu compte a BPA. Després ha manifestat que altres bancs també li han demanat que marxés. "La deixa la fa l'avi i la gestionen una serie de gent fins que a partir de l'any 90 la gestiona el meu germà". Així ha resumit Oleguer Pujol l'herència, o llegat, en ser preguntat reiteradament per l'origen de la deixa.

Oleguer fa autocrítica: "El meu pare hauria d'haver renunciat al llegat"

Preguntat pel debat ètic del fet d'evadir impostos, el fill de l'expresident ha admès que "el debat hi és sempre". "No hi havia una conversa, però sí una inquietud", ha dit. Oleguer ha estat l'únic membre de la família fins ara en fer autocrítica pel que fa la gestió del llegat. El fill petit de l'expresident ha opinat que “probablement, el meu pare hauria d'haver renunciat al llegat”. No ho va fer, ha dit, perquè va “dubtar” de si respectar o no “l'última voluntat” del seu pare, Florenci Pujol, que era repartir el llegat entre els seus set néts i la seva jove, Marta Ferrusola. És aquest l'“error original”, segons Oleguer: “Un cop acceptada l'última voluntat del seu pare, era impossible regularitzar-ho", ha confirmat.

Oleguer Pujol ha començat la seva intervenció avisant que volia desmentir les informacions que s'han publicat d'ell fins ara. Per això, ha donat tota mena de detalls per repassar la seva trajectòria professional. Llicenciat en empresarials a Esade, va especialitzar-se en finances i banca d'inversió i ha treballat en "sectors empresarials de tot tipus" a Morgan Stanley, des de Londres. Per exemple, va participar en sortides d'empreses a borsa o en la fusió d'Endesa amb les seves filials, que ha definit com una operació "molt complexa". També ha explicat com va fundar Immoclick, una plataforma per donar servei als gestors immobiliaris, que va acabar venent-se a una empresa americana.

Però on s'ha estès més ha sigut a explicar els orígens de la seva empresa Drago Capital, que va fundar amb un company -el gendre de l'exministre Eduardo Zaplana- quan van trobar una "mancança" en especialització de "gestió immobiliària de fons institucionals". Va ser el 2006 quan van començar les primeres operacions amb el suport de quatre inversors (tots bancs internacionals). Oleguer Pujol, que va comprar el 50% de les accions de Drago el 2009, ha dit que a partir del 2012 van "començar a fer titulars a 'El Mundo' que són mentida", i va encarregar un informe a la consultoria Deloitte per explicar "d'on vénen els diners, qui som i desmuntar les històries". "No tinc tres mil milions i tot o pràcticament tot el que s'ha dit de mi és fals", ha insistit en relació a les informacions que han sortit d'ells a la premsa.

Caixes buides en l'escorcoll

El fill petit de l'expresident Pujol ha denunciat al Parlament que tant la denúncia contra ell com l'escorcoll de casa seva, la seva detenció i l'informe del fiscal sobre el suposat frau fiscal formen part d'una "causa general sense fonament" contra Drago i la seva família. A més, ha insinuat que la policia va voler magnificar el volum de l'operació que va acabar amb la seva detenció en assegurar que de casa seva es van endur "caixes buides" per exhibir-les davant les càmeres a la sortida de casa seva.

Ha defensat, brandant l'auditoria de Deloitte, que tots els moviments econòmics i les operacions fetes per Drago Capital "estan justificats" i són plenament legals. També ha defensat que, contràriament al que apunta el fiscal, les operacions que estan en dubte són "totalment estàndards i legals, no hi ha blanqueig de capital". "No crec que se m'hagi de dir defraudador", ha asseverat Oleguer Pujol, que ha defensat que des del moment que ha regularitzat tots els fons a l'estranger -en el cas de la deixa, amb un cost del 130%-, no se'l poc acusar d'evasor. També ha opinat que la querella de Podem obra de l'exfiscal anticorrupció Jiménez Villarejo, "no hni ha per on agafar-ho".

Oleguer Pujol ha acabat afirmant que mai ha gestionat diners de la seva família, sinó sempre "diners de fons institucionals". Així, ha assegurat que mai ha fet operacions a Catalunya, tret de la compravenda de l'edifici de Ràdio Barcelona, al carrer Casp, de manera que "mai" ha demanat ajuda al seu germà (se suposa que Oriol Pujol) ni al seu pare per aconseguir requalificacions.

stats