Política 02/03/2015

Oriol Pujol esquiva les preguntes sobre el llegat del seu avi: "No tinc diners a l'estranger"

L'exsecretari general de CDC manté un tens duel amb el diputat d'ERC Oriol Amorós i al·lega que, en no tenir ja responsabilitats polítiques, està en el seu "dret" de no donar explicacions al Parlament

L. Vicens / R. Mateos
3 min
L'exsecretari general de CDC Oriol Pujol abans de comparèixer a la comissió d'investigació

BarcelonaOriol Pujol Ferrusola, exsecretari general de CDC, ha assegurat que no té cap compte a l'estranger i que no ha regularitzat cap fons en un altre país, "perquè no ho havia de fer". Pujol ha afirmat que "on toca explicar-se és al jutjat". El diputat d'ERC Oriol Amorós li ha fet constar que amb aquesta afirmació "es contradeia" de la versió de la seva germana Marta, que ha comparegut just abans que Oriol Pujol. Marta ha afirmat que ella va rebre 62 milions de pessetes, la part proporcional al llegat que l'avi els va deixar a l'estranger.

En la seva compareixença a la comissió d'investigació, que, entre altres casos, posa el focus a la fortuna oculta a Andorra que el seu pare, Jordi Pujol, va admetre tenir, Oriol Pujol ha afirmat que la voluntat d'ell i la seva família és "col·laborar i ajudar en tot el que sigui possible". Per això ha recordat les vegades que ha comparegut a la premsa i als jutjats per "donar explicacions sense pantalla, sense límit de temps i sense límit de preguntes".

Per esquivar les preguntes del llegat de l'avi, Pujol ha afirmat que coneix els seus "drets i deures" i, que el fet de ja no ser diputat ni tenir responsabilitats polítiques "és el marc en el que he de respondre".

En el seu torn de preguntes, Oriol Amorós ha mantingut un tens duel amb l'exsecretari general de CDC. D'entrada, el diputat d'ERC li ha retret el seu silenci respecte la fortuna familiar oculta a l'estranger. Ha reconegut que "està en el seu dret", però li ha recordat que els seus anys com a "representant de Catalunya" l'haurien de portar a donar explicacions al Parlament. Pujol s'ha mostrat ofès i l'ha corregit: ell va ser "representant del poble de Catalunya", no "de Catalunya". Un matís per deixar clar que la seva família no va patrimonialitzar el país.

Amorós i Pujol també han topat quan el d'ERC ha demanat explicacions sobre els seus tractes amb l'empresari i amic Sergi Alsina pel cas ITV. Pujol ha desmentit "rotundament" haver cobrat per fer d'intermediari entre Alsina i el Govern.

El diputat del PSC Jordi Terrades l'ha interrogat pel paper de la seva dona, Anna Vidal, també imputada pel cas ITV. Pujol ha sortit en defensa de la seva dona, assegurant que la feina que feia "no és fictícia" i, per tant, no rebia cobraments d'Alsina per treballs que en realitat no realitzava però que podrien servir per tapar les gestions d'Oriol Pujol en determinades operacions industrials. Pujol ha remarcat que la seva dona "és advocada i màster d'Esade" i "té constituïda una empresa des de l'any 2000".

ICV l'acusa de ser l'"aconseguidor" del clan i Pujol retreu el "menysteniment" dels ecosocialistes per la seva família

Per la seva banda, el diputat d'ICV-EUiA Marc Vidal ha preguntat a Oriol Pujol per les deslocalitzacions de les empreses Sharp, Yamaha i Sony, i pel paper de la seva dona, Anna Vidal. Pujol ha explicat que la seva esposa "localitzava perfils d'empreses que volguessin donar continuïtat a les empreses que volien marxar", i que va "analitzar i proposar quatre opcions" al respecte. Tot plegat, el diputat ecosocialista ho ha titllat de "business friendly", i ha acusat Pujol de ser "l'aconseguidor" de la "trama d'interessos" de la seva família. "S'ha dedicat a obrir i tancar portes", ha afirmat Marc Vidal, qualificant Pujol de ser "el fill de l'amo". "Ho sento, no el puc creure en moltes coses de les que diu. Hauré de seguir creient els documents de la fiscalia", ha sentenciat el diputat d'ICV.

Pujol ha respost Vidal i l'ha acusat de "guardar-se la traca per al final" i de "menystenir" tant a ell com a la seva mare, Marta Ferrusola, la setmana passada. "Em va saber greu per la meva mare, però sobretot per vostè, per com va perdre els papers", ha dit Pujol, que ha criticat el diputat d'ICV per fer preguntes "més en la línia d'una investigació judicial que no pas una comissió d'investigació".

Ciutadans acusa els Pujol de ser una "simbiosi entre política i negocis"

Al seu torn, el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha afirmat que Oriol Pujol era "el nexe privat de les empreses de la Generalitat". Al seu torn final, Carrizosa ha definit la família Pujol com una "simbiosi entre política i negocis". De fet, ha dit que, per a la formació taronja, Oriol Pujol significa "la continuïtat del règim de Jordi Pujol de CiU". Una època, ha dit, basada en "lucrar-se en la política i en embolicar-se amb la bandera per a 'forrar-se'".

Pujol, a la rèplica, ha afirmat: "Vostè sabia que res del que li digués li agradaria ni el convenceria. Estem a les antípodes, oi?".

La diputada de la CUP Isabel Vallet ha avisat a Oriol Pujol que el seu rastre "al partit, al Parlament i a la Generalitat" costarà d'esborrar. Irònica, ha afirmat que té "una bona defensa basada en aprendre's el sumari", però ha advertit que això no l'eximeix de caure en "contradiccions".

stats