Política 19/05/2015

El PS insinua que el Govern no els va informar del primer avís del FinCEN

Rios posa en dubte que els consellers socialdemòcrates fossin informats de l'avís fet pel FinCEN el 4 de març en relació a BPA

Ana / G.ll.t
2 min
David Rios / G.LL.T.

Andorra la VellaEl recentment elegit primer secretari del Partit Socialdemòcrata, David Rios, ha insinuat que el cap de Govern no els va informar de l'existència de la comunicació del FinCEN emesa el 4 de març, on l'organisme nord-americà informava de la imminent publicació de la nota relativa a BPA. En la darrera sessió de control al Consell General, Toni Martí va revelar que els grups parlamentaris havien estat informats d'aquest fet. Tot i això, Rios ha assegurat que cap dels consellers socialdemòcrates ho va explicar al partit, motiu pel qual ha posat en dubte que aquesta comunicació existís. Tot i això, tampoc ho ha volgut negar taxativament. Rios ha fet aquestes declaracions en una roda de premsa convocada aquest dimarts a la tarda.

El primer secretari socialdemòcrata ha explicat que, quan va esclatar la crisi de BPA, el partit va crear un "gabinet de crisi" per anar analitzant tota la informació que rebien els consellers generals –bàsicament Pere López i Gerard Alís- que, gairebé a diari, s'anaven reunint amb el Govern. Rios ha assegurat que ni López ni Alís van mencionar la data del 4 de març en cap d'aquestes reunions "i és un fet prou rellevant com perquè l'haguessin posat sobre la taula".

Tot i que no ha volgut negar taxativament que aquesta informació fos subministrada als grups parlamentaris, ha assegurat que "a la seu del PS no va arribar".

Rios lamenta la "instrumentalització" de l'oposició

Rios també ha aprofitat la roda de premsa per lamentar "la instrumentalització" que ha fet el Govern dels partits de l'oposició. Ha assegurat que "quan hi havia pressa per aprovar la llei de liquidació bancària, es van produir moltes reunions", però que, "un cop aprovada la llei, no hem tingut més informació".

El primer secretari socialdemòcrata ha tornat a lamentar que DA i Ld'A hagin refusat la Comissió d'enquesta, i ho ha atribuït a "la por", tot i que no ha sabut dir a què podria respondre aquesta por. Rios ha afegit que el PS no hagués tingut inconvenient en que aquesta comissió es fes a porta tancada, tot i que al final les conclusions s'haguessin acabat coneixent en sessió del Consell General.

Rios també ha assegurat que "el Govern ha segrestat la UIFAND i l'INAF, ja que encara no han sortit a donar explicacions", un fet que s'hauria pogut evitar amb la Comissió d'enquesta.

Pel que fa a la possible participació del PS en la Comissió de vigilància financera proposada per Ld'A, Rios ha assegurat que el partit prendrà una decisió "quan es coneguin els termes amb els que es formula". Tot i això, ha lamentat que aquesta no es constituirà fins l'11 de juny, és a dir "tres mesos després de l'esclat de la crisi".

Aquest fet consideren que no és positiu, ja que "la plaça financera andorrana és sòlida però està qüestionada, i per redreçar la situació cal actuar amb celeritat".

El PS demana al Govern que compleixi les recomanacions de l'ONU

D'altra banda, Rios ha aprofitat per fer esment de les recomanacions fetes a Andorra per part del Comitè de Drets Humans de l'ONU. Ha recordat que aquestes aborden qüestions com la despenalització de l'avortament en determinats supòsits o la reducció dels anys de residència per accedir a la nacionalitat.

Ha posat de manifest que aquestes recomanacions "van en la línia del programa electoral de Junts" i ha "encomanat al Govern" que les posi en pràctica "el més ràpidament possible".

stats