Política 15/03/2018

El PS, Ld'A i SDP diuen que la Llei de transferències no és aplicable

Demanen al Govern que no menystingui la sentència del TC i que reobri el diàleg per trobar un model de consens

M. T.
2 min
Gallardo, López i Naudi, en roda de premsa. / M. T.

Andorra la VellaEls consellers del PS, SDP i de Liberals d'Andorra que van portar les lleis de transferències i competències al Tribunal Constitucional consideren que la sentència feta pública aquest dijous fa que la Llei de transferències no sigui aplicable, tenint en compte que hi ha "un 20% de transferències que el Govern no podrà assumir, i que així s'està retallant la capacitat econòmica dels comuns". Consideren que la sentència del TC és un fracàs pel Govern i DA, perquè el nou model de transferències que volien implantar "trontolla totalment". Així, demanen que que es reobri el diàleg per arribar a un consens ampli, i alerten que "seria un error solucionar-ho amb un pedaç".

Així ho han assegurat en roda de premsa Jordi Gallardo (Ld'A), Pere López (PS) i Víctor Naudi (SDP), després de conèixer que la sentència del TC declara inconstitucionals tres articles i una disposició addicional de la Llei de transferències. Gallardo ha assegurat que malgrat que els articles inconstitucionals només afectin el 20% del repartiment de transferències, "entenem que la llei no és aplicable". Tot i això, Pere López ha dit que en els pròxims dies caldrà estudiar acuradament amb els seus assessors si la llei queda suspesa o si és en part aplicable, però ha demanat al Govern que no minimitzi la sentència, i que "si es busca una solució ràpida voldrà dir que no s'ha entès res de tot el que s'ha fet malament en les lleis de transferències i competències". Així, "si el Govern vol menystenir la sentència i pensa que es pot subsanar amb una solució cosmètica, estaria reincidint amb un error que ja va cometre, que és el de no buscar el consens". Per tant, demanen al Govern que reobri el diàleg per buscar un model de transferències "que tingui un suport vàlid".

Jordi Gallardo ha volgut recordar les paraules del cap de Govern durant la votació de les lleis, distingint entre els consellers que votaven a favor de l'interès general i els que no, i ha assegurat que precisament van acudir al TC per una qüestió d'interès general, de manera que tenen "la consciència molt tranquil·la". Gallardo també ha dit que no creu que a aquestes alçades de la legislatura algú assumeixi cap responsabilitat política.

Els consellers han mostrat un sentiment ambigu davant la resolució del TC ja que, d'una banda, estan satisfets perquè els ha donat en part la raó però, de l'altra, lamenten que "hàgim hagut d'arribar fins a aquesta situació". De fet, Víctor Naudi ha afegit que amb la decisió del tribunal s'ha vist que hi ha separació de poders i mecanismes per contrastar lliurement, "tot i que alguns voldrien que no s'apliquessin", i creu que la sentència reconeix la tasca que es fa des de l'oposició.

stats