Política 21/08/2014

El PS lamenta que amb el cas Pujol s'està tornant a associar Andorra amb un paradís fiscal

El primer secretari del Partit Socialdemòcrata creu que no hi ha marge de maniobra a l'hora de facilitar la informació a la justícia espanyola, perquè l'acord "és molt clar"

Ana
2 min
Pere López / G.L.(ANA)

Andorra la VellaEl primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS) i exministre de Finances, Pere López, ha lamentat que amb el cas Pujol alguns mitjans de comunicació estiguin tornant a qualificar Andorra de paradís fiscal. López ha recordat que ''ha costat molts anys d'esforços i d'avenços legislatius que el nom de paradís fiscal s'esborrés'', i s'ha mostrat decebut pel fet que ara, arran d'aquest afer, ''el nom d'Andorra s'està tacant de nou amb uns qualificatius que feia anys que ja ens havíem acostumat a no veure''. És per això que ha assegurat que Andorra i el sector bancari s'hi juguen ''el seu nom'' i s'enfronten a un ''possible retrocés''.

El primer secretari del PS ha reclamat al Govern que sigui ''diligent, clar i molt concret amb els seus missatges'', per tal d'evitar que se segueixi ''embolicant la cosa''. En aquest sentit, López s'ha mostrat preocupat ''pel silenci i la manca de transparència que està tenint el Govern''.

Un dels aspectes que ha assegurat que més els preocupa és la reunió que van mantenir fa uns dies el cap de Govern i les entitats bancàries del país. López ha fet esment a la informació apareguda el passat dimecres 13 d'agost al Diari d'Andorra, on s'assegurava que la banca hauria informat al cap de l'Executiu que la família Pujol tindria al país entre quatre i cinc milions d'euros.

López ha emfatitzat que ''no es poden demorar més les explicacions per part del cap de Govern en relació a la finalitat i al contingut d'aquesta reunió''. En aquest sentit, ha afegit que si és cert el que van publicar alguns mitjans de comunicació, volen saber amb quina base legal el cap de Govern va demanar a les entitats bancàries unes informacions ''que són particulars i a les quals, evidentment, cap responsable polític ha de tenir-hi accés''. En cas que això fos cert, ha afegit, ''seria gravíssim''.

Sense marge de maniobra per enviar les dades sol·licitades

D'altra banda, López ha assegurat que aquest cas no té perquè afectar negativament a les negociacions per tancar el CDI amb Espanya. El primer secretari socialdemòcrata ha afirmat que mentre el Govern d'Andorra compleixi amb el que estableix l'acord d'intercanvi d'informació fiscal, ''segur que no hi haurà cap mena de problema en les negociacions que hi pugui haver per signar el conveni per evitar la doble imposició''.

Pel que fa a la informació que haurà de facilitar Andorra, López ha assegurat que l'acord d'intercanvi d'informació fiscal és molt clar i que, per tant, si la petició feta per part de la justícia espanyola es fa en els termes adequats, ''no hi ha marge de maniobra'' a l'hora de decidir si s'envia o no la informació relacionada amb els comptes bancaris de la família Pujol al país.

López també ha considerat que "el sistema bancari andorrà, mentre es facin bé les coses, no està en risc", si compleix amb la seva activitat, amb el control sobre els orígens dels fons que li arriben i amb la normativa a nivell internacional.

En aquest cas, si el sistema bancari demostra ''la seva solidesa i correcció en una qüestió com aquesta, fins i tot en pot sortir reforçat''. En aquest punt, López ha insistit que ''el que pot posar en risc el sistema bancari és que en una reunió privada al despatx del cap de Govern es donin unes informacions que no s'han de donar''.

stats