Política 22/11/2018

El PS acusa el síndic d'afavorir DA

López assenyala Mateu de posar la “catifa vermella” perquè els demòcrates puguin “passar el corró” i Martí culpa al socialdemòcrata de fer “demagògia”

Ana
3 min
Els consellers del PS, amb Pere López a la dreta, durant una sessió de Consell General. / Arxiu ANA

Andorra la VellaEl final de legislatura i la proximitat de les eleccions continua propiciant sessions de Consell General tenses i amb ball de retrets i picabaralles entre majoria i oposició. Aquesta vegada al centre del focus s'hi han col·locat el conseller general del PS, Pere López; el síndic general, Vicenç Mateu, i el cap de Govern, Toni Martí. Els dos primers s'han enganxat quan el socialdemòcrata ha acusat Sindicatura de posar la “catifa vermella” perquè DA pugui “passar el corró”, en relació a l'admissió de la demanda demòcrata perquè les tretze lleis que hi ha a tràmit parlamentari passin a tenir caràcter d'urgència, un aspecte que el PS considera que no hauria d'haver estat així. “És vergonyant que obtinguin el beneplàcit de Sindicatura”. Una crítica que Mateu no ha suportat i ha tallat a l'instant les paraules del conseller general: “Sindicatura no posa la catifa vermella, li demanaria que eviti, com fan habitualment, posar Sindicatura pel mig del debat, que intenta fer la seva feina de la millor manera possible”. A aquestes paraules López s'hi ha tornat: “Sindicatura ha pres part del debat i ha d'acceptar les crítiques, la història jutjarà”. “En això últim estic completament d'acord amb vostès”, ha finalitzat Mateu.

Una enganxada i unes crítiques a les quals també s'hi ha afegit la consellera general del grup liberal, Judith Pallarés, qui les ha fet extensives a tot el grup de la majoria per escurçar terminis i pressionar la minoria per tramitar les lleis. “Vostès no veuen ni poden entendre la pressió que ens posen perquè no la pateixen ni la tenen, en això estic d'acord amb vostès”, ha etzibat, contestant així la negació de l'escurçament dels terminis i de la pressió que ha fet la consellera general de DA, Sofia Garrallà. És aleshores quan la consellera socialdemòcrata, Rosa Gili, ha volgut “girar la truita” a les afirmacions de Garrallà. “Si no volguéssim treballar, no ens miraríem les lleis, votaríem en contra i ens limitaríem a dir que són les seves lleis”, al mateix temps que ha volgut posar un gran èmfasi en què només falten dos mesos i mig per poder acabar la legislatura i hi ha una trentena de lleis a tràmit. Uns retrets que el conseller general d'UL+IM, Carles Naudi, ha posat també xifres. “Tenim 3.578 pàgines de lleis sobre la taula i per cada pàgina hi ha 20 o 30 punts on t'hi has de trencar el cap, aprovar-ho tot de pressa i corrents no fem cap favor a Andorra”.

La consellera general i membre de la Sindicatura, Maria Martisella, davant les crítiques rebudes, ha volgut obrir “la caixa de pandora i treure els draps bruts de les comissions”. Ha tirat en cara de la minoria que moltes vegades s'han de posposar comissions legislatives perquè la minoria no hi és representada; “ja n'hi ha prou senyora Gili, de feina en fem tots”. Unes paraules que l'oposició ha titllat de “molt greus, desafortunades i de falta d'empatia” pels pocs mitjans que al·leguen que tenen. Unes paraules que ha volgut matisar el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, sense deixar de carregar contra l'oposició. “Des del grup majoritari tenim la sensació que vostès forcen el reglament, però per generar alentiment”, ha deixat anar. Tot plegat un debat que s'ha produït en el marc de la presa en consideració de la proposició de llei qualificada de la persona i la família presentada per DA i que ha estat validada per assentiment.

“És demagògia” i Torres “com el més malgastador de tots”

L'altra posada en escena l'han protagonitzat novament López, però aquesta vegada amb Martí com a protagonista a l'altra banda i en el marc del debat del suplement de crèdit per les transferències als comuns del 2017. El cap de Govern ha acusat directament al socialdemòcrata de fer “demagògia” política amb els arguments que ha esgrimit per defensar el suplement de crèdit. López ha celebrat que el suplement de crèdit vagi a les corporacions territorials. “M'estimo més que els diners estiguin als comuns i que vostès no els malbaratin fent estudis... i miro directament al senyor Torres com el més malgastador de tots”. El conseller també ha etzibat que els diners aniran molt bé als comuns per “revertir alguns prejudicis del Govern”. López ha posat com a exemple la Massana o Encamp, que han engegat un pla comercial propi en vista, segons el conseller, que el pla general del ministeri de Turisme els ha “menystingut”. També ha dit que Sant Julià de Lòria, la més perjudicada pel nou repartiment de transferències aprovat fa prop d'un any, “rebrà el suplement de diners de bon grat”. Finalment ha apuntat que el comú de la capital utilitzarà els diners per pagar “el desgavell a la zona del The Cloud i la posterior rentada de mans del ministeri”. Tot un seguit d'arguments que Martí ha titllat de demagògia.

stats