Política 01/04/2019

El PS defensa que primer cal buscar treballadors "a casa"

Els socialdemòcrates assenyalen que s'han de tornar a endurir els requisits a l'hora de buscar mà d'obra perquè “s'hagi de cobrir a partir del mercat nacional”

M. M.
2 min
Els candidats del PS, Judith Salazar i Gerard Alís, abans de la compareixença davant dels mitjans. / M. M.

Escaldes-EngordanyPrimer els de casa. Aquesta és la filosofia que el PS planteja en matèria d'immigració i ocupació perquè considera que en els darrers anys hi ha hagut una rebaixa “progressiva i sibil·lina” dels requisits per poder anar a buscar treballadors més enllà de les fronteres andorranes. Així ho ha assenyalat la número tres a la llista nacional, Judith Salazar, que aposta clarament per “tornar a racionalitzar els criteris per tal que primer s'hagin de cobrir les places vacants a partir del mercat nacional”.

La candidata socialdemòcrata denuncia que actualment ja no es demana a les empreses criteris de formació o experiència a l'hora de portar una persona “forana” a treballar a Andorra. Tampoc es requereix que la patronal hagi de passar primer pel Servei d'Ocupació per fer entrevistes als perfils demandants de feina, requisit que, diuen, abans era un pas previ imprescindible per poder anar a buscar treballadors de fora del mercat nacional. “La qualitat de les ofertes al Servei d'Ocupació va disminuint i això va en detriment de la gent que ja està legalment residint o és nacional”, assegura Salazar, que insisteix que “s'ha d'anar a buscar la gent a casa nostra abans d'anar a contractar-los a fora” i per fer-ho aposta per tornar a endurir els requisits.

La número tres a la llista nacional del PS posa en entredit la premissa que l'actual govern dona per flexibilitzar aquest requisits, que és la millora de la situació socioeconòmica respecte a fa uns anys. “El que veiem és que hi ha gent en recerca de feina al Servei d'Ocupació i que augmenten progressivament any rere any”, denuncia. Tot i això, Salazar, que ha fet les declaracions davant del Servei d'Immigració, no s'atreveix a determinar que hi hagi un problema d'atur al país. Però reitera que “si no ens protegim al final podem desatendre el mercat interior”.

Recorda que una de les demandes “endèmiques i sistèmiques” de la patronal ha estat sempre poder anar a buscar gent a fora del país. Per tot plegat, apunta que els resulta “sospitós” que els requisits que abans es demanaven s'hagin anat traient a poc a poc, però no detecten causa concreta, com podia ser uns salaris més baixos.

stats