Política 18/12/2018

El PS considera que el projecte de llei de l'esport provocarà “federacions de primera i tercera”

El partit ha presentat sis reserves d'esmena per debatre aquest dijous i defensar un model diferent al de DA

M. M.
2 min
El conseller general del PS, Pere López, durant la compareixença aquest dimarts. / M. M.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) ha acusat DA que el projecte de la llei de l'esport consolidarà la tendència dels últims anys i potenciarà la constitució de federacions esportives “de primera i tercera”. Així ho ha exposat aquest dimarts al matí el conseller general del PS, Pere López, que ha defensat un model on les subvencions també tinguin en compte el caràcter més social de l'esport i, per tant, aquelles federacions que no estiguin tant evocades a aconseguir resultats importants. De fet, López ha denunciat que actualment federacions que mouen grans quantitats de nens però que no estan vinculades amb la muntanya ni amb aconseguir grans resultats ja es troben en dificultats financeres. “Amb la llei que proposa DA es dibuixa un futur negre per a elles”.

Per aquest motiu els socialdemòcrates portaran sis reserves d'esmenes al ple del Consell General d'aquest dijous que votarà el projecte de llei del Govern. L'actual proposta de l'executiu apunta que els principals criteris per repartir les subvencions han de ser la vinculació de l'esport amb la muntanya, aquelles activitats relacionades amb els plans nacionals de l'esport i l'obtenció de resultats esportius. López apunta cap a una “sana convivència entre l'esport d'elit i l'esport de base” on es tingui en compte el programa i el calendari d'activitats, els programes d'integració social per adolescents amb risc d'exclusió social o la planificació de projectes esportius destinats a l'esport de base a mitjà termini.

De fet, tal com es desprèn d'una demanda d'informació del mateix PS, entre el 2011 i el 2017 hi ha hagut una reducció del 20% de les subvencions d'aquelles federacions no alpines. “Ens preocupa que aquesta tendència es consolidi amb la nova llei”, apunta el conseller general. Cal recordar que tant PS com L'A ja van presentar esmenes a la totalitat del text, que van quedar rebutjades gràcies a la majoria de DA.

Finalment, un altre punt que també defensaran amb reserva d'esmena és suprimir la creació de la Fundació de l'Esport. Denuncien que ja “s'ha creat un accés d'òrgans complementaris a la tasca dels ministeris i, a més, en molts casos no han estat els més reeixits en la seva gestió i han estat sovint focus de problemàtiques”. Per això consideren que aquest òrgan que proposa la nova llei s'hauria de suprimir perquè genera “més despesa” i és una manera de “buidar de contingut els ministeris”.

Fractura social

El conseller del PS també ha valorat la concentració d'aquest passat dilluns on prop d'un miler de persones es va aplegar per protestar contra les lleis laborals, entre altres reivindicacions. “És un exemple claríssim de l'estat de fractura existent al nostre país”, ha argumentat López, qui també ha apuntat que la mobilització havia estat un fet inèdit tant per la quantitat de gent, com per la transversalitat de les demandes. Ha insistit que les polítiques de DA generen fractura en molts àmbits perquè s'estan creant “ciutadans de primera i de tercera”, fent un símil amb la llei de l'esport. Finalment el líder del PS ha avisat que la gent “té ganes de fer sentir la seva veu i ocupar els carrers i manifestar-se”.

stats