Política 15/02/2018

El PS creu que entrar a l'FMI "no és la solució adequada"

El conseller general del partit, Pere López, critica les formes i el fons de l'anunci fet pel Govern

Ara Andorra
2 min
El secretari d'organització del PS, Carles Sánchez, i la primera secretària del partit, Susanna Vela, en roda de premsa. / L. M.

Andorra la VellaDesprés de conèixer-se la sol·licitud de l'ingrés d'Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI), el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha criticat tant les formes com el fons de l'anunci fet pel Govern. En un comunicat, López ha retret, d'una banda, que l'executiu "ha tirat endavant la petició sense tenir en compte els treballs fets a la comissió especial de vigilància i prevenció de risc per a l'estabilitat financera del Consell General"; i de l'altra, que "la solució no és l'adequada si el que es vol, com s'ha dit en reiterades ocasions, és tenir un prestador de darrera instància en el cas d'una crisi de liquiditat al sistema financer".

Pere López també ha considerat que la integració d'Andorra a l'FMI "pot tenir interès pel sector financer per millorar ràtings", però diu que "no és la primera prioritat que s'havia fixat la comissió ni la que ha de tenir el sistema financer, des d'una perspectiva d'Estat". Segons el parlamentari, el més adequat hagués estat esperar i veure com evoluciona la proposta de creació d'un Fons Monetari Europeu per a la zona euro, que estan impulsant Alemanya i França.

Una altra preocupació del socialdemòcrata i que recull el comunicat és el cost que pot suposar l'adhesió a l'FMI i que "nosaltres teníem entès que pot suposar entre 40 i 60 milions d'euros". Per això Pere López ha remarcat que "hem de veure qui paga realment això".

Pere López, candidat amb 70 signatures

Tot i que ja se sabia, aquest dijous a la tarda, el Partit Socialdemòcrata ha fet oficial la proclamació de Pere López com a candidat a cap de Govern. La llista de l'actual president del partit ha estat l'única que s'ha presentat i, per tant, no hi haurà període de primàries. El PS ha validat 70 signatures d'afiliats, d'un total de 75 rebudes, per tal de formalitzar la proposta de la candidatura, superant àmpliament el mínim necessari de 25.

La primera secretària del PS, Susanna Vela, ha explicat en roda de premsa que els consellers del partit continuaran fent la seva feina des de l'oposició, millorant i presentant esmenes a les lleis que vagin arribant. Ara bé, Vela ha assegurat que "la campanya ja fa dies que ha començat i que es començarà a marcar perfil", sobretot d'aquells temes que els socialdemòcrates volen dur a la campanya, per tal de compartir-los amb la ciutadania.

Susanna Vela ha dit que encara no s'han reunit amb SDP i que esperen poder-se trobar de cara al proper mes de març, per tal de parlar de possibles coalicions per concórrer a les llistes parroquials. Vela també ha apuntat que encara no han pensat en les persones que acompanyaran Pere López a la llista per a les properes eleccions generals, però que començaran a perfilar els possibles candidats aviat.

stats