Política 19/03/2019

El PS considera insuficient l'entorn de protecció dels monuments

La formació proposa tornar als 100 metres en comptes dels 20 actuals

Ara Andorra
2 min
Imatge de la zona dels dos santuaris de Meritxell. / ARA

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) considera que l’actual legislació en matèria de protecció del patrimoni cultural és clarament insuficient, especialment pel que fa al perímetre dels entorns dels diferents monuments, situat únicament en vint metres. Per això, el programa electoral amb què la formació concorrerà a les eleccions generals del 7 d’abril inclourà el retorn a l’antiga distància de 100 metres. Els socialdemòcrates posen en relleu que aquest canvi és necessari tant per garantir la seguretat dels béns com per l’èxit de la candidatura de la construcció del coprincipat com a patrimoni de la humanitat de la Unesco.

La reducció de 100 a 20 metres en els entorns de protecció cautelars (aquells vigents fins que no s’aprova el definitiu) dels monuments va ser impulsada de forma unilateral per Demòcrates per Andorra (DA) durant la legislatura 2011-15 amb una llei que, ja llavors, va comptar amb la ferma oposició del PS en entendre que suposava una important desprotecció per al patrimoni cultural. Els socialdemòcrates van votar en contra del text i van alertar de les greus conseqüències que podia comportar.

A banda, aquests darrers anys s’han viscut episodis que demostren que la salvaguarda dels monuments del país no és pas una prioritat per a DA, com evidencia el permís per construir una benzinera a pocs metres del pont de la Margineda o els pocs entorns de protecció que s’han enllestit durant els seus dos mandats. Aquesta postura en relació a la necessitat d’incrementar els perímetres de protecció s’ha vist reforçada ara després de la presentació de la candidatura que vol aconseguir que la Unesco declari tota una sèrie de monuments del país, així com la catedral de la Seu d’Urgell i el castell de Foix com a Patrimoni de la Humanitat.

Cal recordar que, en declaracions als mitjans, els experts van alertar que un dels punts febles de la proposta és, justament, el fet que l’organització internacional consideri aquesta distància clarament insuficient per garantir la protecció dels monuments.

stats