Política 28/05/2020

El PS demana sobre les mesures per al sector cultural

Des del grup parlamentari socialdemòcrata alerten que calen accions per "evitar el col·lapse"

ARA Andorra
2 min

Andorra la VellaEl grup parlamentari socialdemòcrata ha tramitat una pregunta escrita amb l'objectiu de conèixer, en primer lloc, quines mesures establirà el Govern per mantenir tota l'estructura cultural i el llegat patrimonial i cultural i quina serà la inversió econòmica, i, en segon lloc, quines mesures de xoc, a curt termini i mitjà, adoptarà per protegir al sector de la crisi evitant la desaparició dels professionals que treballen per la cultura i quina serà la inversió econòmica.

El Partit Socialdemòcrata defensa "la importància de la cultura com a bastiment de la persona i la col·lectivitat". "És un dels temes que dona sentit a la vida pel qual treballarem i seguirem insistint a trobar solucions per evitar el col·lapse i l'esfondrament del sector cultural", ha explicat la presidenta del PS i consellera general Susanna Vela.

Des de la formació política recorden que recentment, la Unesco ha demanat als seus estats membres que vetllin per les condicions professionals, socials i econòmiques dels artistes en aquesta crisi provocada per la Covid-19, i que el Govern s'ha adherit al manifest cultural que s'ha promogut al país. "La Unesco va organitzar un debat en línia per informar sobre les polítiques i mecanismes per evitar que els professionals del sector cultural es veiessin obligats a cessar la seva activitat per la crisi. El confinament ha fet tancar sales de teatre, de concerts, espectacles, arxius, biblioteques i museus", exposa Vela, que ha volgut remarcar la necessitat de prendre mesures per "evitar el col·lapse del sector en un moment on a tot el món s'estan prenent mesures per evitar que això passi".

"Al nostre país esdevé encara més important el debat sobre quin model cultural volem, per salvar el nostre patrimoni, a més amb la problemàtica de tenir un sector que no se'l reconeix i que no disposa ni de llei ni d'estructura", ha recordat.

Escolta de la ciutadania

D'altra banda, el grup parlamentari socialdemòcrata ha engegat aquesta tarda una iniciativa d'escolta ciutadana organitzant una primera reunió telemàtica amb diferents sectors de la societat. "Bona part dels integrants d'aquesta primera reunió han estat treballadors autònoms de diferents àmbits, que ens han traslladat les dificultats que tenen per treballar amb una normativa tan rígida així com la seva preocupació per la manca de mesures per part del Govern", ha explicat el president del grup, Pere López. "Les mesures de seguretat limiten la mateixa activitat a l'entendre de molts autònoms: en molts casos no s'especifiquen els aforaments o afluència, i les mesures de seguretat no ofereixen garanties per a l'activitat"

"Dos mesos i mig tancat i el primer dia que pots obrir festiu hi ha molta gent que no ho acaba d'entendre. La gent necessita treballar, i aquest és un dia que o bé has de pagar triple o bé, segons el tipus d'activitat no pots obrir", ha constata López, que ha volgut remarcar que d'altres cops s'han fet modificacions per canviar dies festius.

stats