El PS demana la dimissió d'Espot perquè "està en campanya"

DA no veu cap incompatibilitat ni que hi hagi interferències entre els dos càrrecs, tal com també passa amb els presidents dels grups parlamentaris

JOAN RAMON BAIGES / ARA ANDORRA

La primera secretària del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, ha reclamat la dimissió de Xavier Espot com a ministre d’Afers Socials Justícia i Interior, tot apuntant la “incompatibilitat entre estar ja immers en la campanya electoral dels comicis previstos a la primavera, on serà candidat a cap de Govern per Demòcrates per Andorra (DA) i la feina importantíssima que ha d’assumir en el càrrec". A més, alerten del risc que s’acabin utilitzant recursos públics per a la seva promoció, fet que seria, han dit, totalment “inacceptable”.

En fer aquesta demanda, Vela ha posat en relleu, per exemple, que Espot ja té previst celebrar aquesta setmana un acte de presentació de la seva candidatura –quan les eleccions estan previstes per a l’inici de primavera. Això evidencia, al seu entendre, que "gran part" de l’activitat del ministre responsable d'assumptes tan importants com la situació del mercat d’habitatges de lloguer, les pensions baixes o la precarietat laboral "se centra no en la seva tasca governamental sinó en la preparació de la campanya electoral". Per això, ha apuntat que “hi ha una incompatibilitat entre exercir de ministre i, a la vegada, ser candidat”, més quan ha d’afrontar “una cartera amb assumptes d’extraordinària importància que requereixen la seva absoluta dedicació”.

Un altre punt que preocupa és el fet que, en estar a l’executiu, pugui emprar la infraestructura governamental per a les seves activitats preelectorals. “Es pot donar la utilització d’estructures i de recursos públics del Govern a favor de la seva campanya”, ha alertat Vela, tot remarcant que “ha de ser el seu grup polític qui assumeixi la despesa” i no pas pagar-se “amb diners públics de tots nosaltres”. Un exemple d’aquest risc és el fet que, tal com manifesten haver constatat, són "diversos" els treballadors de l’administració que, sense tenir per la seva tasca necessitat d’estar en contacte amb Espot, han rebut missatges als seus perfils personals de xarxes socials mitjançant els quals se’ls convida a assistir a l’acte de presentació de la candidatura, fet absolutament “inacceptable”, pel risc que comporta de derivar en situacions properes a un abús de poder i a coaccions.

El president del grup parlamentri de DA, Ladislau Baró, s'ha mostrat aquest dimarts estranyat per aquesta petició de l'oposició en considerar que és del tot "compatible i legítim" compaginar la feina de ministre amb la de candidat d'un partit. De fet, Baró s'ha referit a tots els "presidents de grups parlamentaris que estan fent campana electoral", un fet que, ha considerat, "és del tot normal en un sistema democràtic".

El conseller demòcrata no té cap dubte que Espot està assumint totes les responsabilitats com a ministre i que les seves obligacions com a candidat no interferiran en el seu càrrec al Govern, descartant d'aquesta manera qualsevol incompatibilitat i rebutjant la petició del PS.

  • Etiquetes