Política 17/11/2018

El PS es marca fins a finals d'any per tenir escollits candidats i pactes tancats amb L'A

Els socialdemòcrates assenyalen directament a obrir els textos legislatius aprovats a correcuita per DA la següent legislatura

M. M.
2 min
La primera secretària del PS, Susana Vela, i el president del partit, Pere López, durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaSocialdemòcrates i liberals continuen amb les converses i negociacions per configurar les llistes territorials de cara a les eleccions generals de la primavera. “S'està parlant de com fer la campanya i s'està començant a parlar de candidats”. Així ho ha confirmat la primera secretària del PS, Susanna Vela, durant la roda de premsa posterior a la celebració del comitè directiu del partit. Tot i aquests moviments entre partits, Vela no ha volgut transcendir més informació sobre noms de candidats, però sí que ha verbalitzat la intenció del partit de tenir tancades les llistes i també els acords que falten d'aquí a finals d'any, sobretot en aquells territoris on està més avançat l'acord.

Actualment ja hi ha validat l'acord per presentar-se de manera conjunta a la circumscripció territorial a Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i Encamp i confien a poder fer extensiu el pacte a totes les parròquies que falten. “Cada territori té el seu ritme”, ha justificat Vela amb l'argument que tenir representació i compartir oposició amb Liberals a les parròquies on ja s'ha tancat el pacte ha facilitat la feina i ha permès escurçar terminis. Les energies ara se centren a assolir l'entesa a Ordino, on estan més avançades les converses respecte Canillo, La Massana i Sant Julià de Lòria.

Per altra banda, el comitè també ha servit per comentar l'actualitat política immediata, que aquesta setmana passa per la decisió de Sindicatura de tramitar en caràcter d'urgència tretze lleis a petició de DA. El president del PS, Pere López, ha afirmat que “això demostra la incapacitat dels demòcrates per tirar endavant tota una sèrie de lleis i reformes molt temps anunciades i que no han vist la llum” i ha avisat que, darrere la mesura, hi ha “certa intencionalitat” que passa per la “voluntat d’evitar un debat ampli sobre determinades qüestions”. Ha posat l’exemple de les dues lleis centrades en l’àmbit dels menors i dels infants. Per aquests textos, ha apuntat el parlamentari socialdemòcrata, “caldria un treball legislatiu ampli i fet amb temps”. Per això López ha mostrat la seva preocupació per “la qualitat final dels textos, ja que una part del debat serà pràcticament impossible tenir-lo”.

Tot i això, el líder socialdemòcrata ha assegurat que els consellers generals no s'aixecaran de la taula i continuaran treballant fins que s'esgoti la legislatura. “DA tirarà pel recte si o si, però nosaltres no serem els culpables perquè els textos no es puguin aprovar, però tampoc ens convertirem en hereus d'una manera de fer que no es la nostra”, ha puntualitzat López. En aquest sentit, i davant la més que probable possibilitat que la major part de les 30 lleis que actualment es troben a tràmit parlamentari s'aprovin, les files socialdemòcrates no es limiten “cap llibertat ni de cara al programa electoral ni a futures legislatures” per reobrir els textos aprovats.

Quan a les possibles accions que pugui emprendre el partit davant aquesta situació, López ha apuntat que caldrà determinar-les al llarg d'aquesta setmana que ve, però s'ha mostrat poc optimista per un possible recurs a Sindicatura. “No cal esperar quelcom massa diferent de l'actitud actual”, ha apuntat.

stats