Política 18/03/2019

El PS garantirà pensions equivalents al salari mínim als jubilats que hagin cotitzat 40 anys

La formació també preveu la cobertura dels tractaments de podologia o la implementació efectiva d’un pla integral de dependència i atenció domiciliària

Ara Andorra
3 min
Pere López, aquest dilluns amb els jubilats. / PS

Escaldes-EngordanyEl Partit Socialdemòcrata (PS) vol garantir que tots els padrins i padrines que hagin cotitzat almenys 40 anys tinguin una pensió equivalent al salari mínim. Aquesta és una de les mesures específiques per al col·lectiu de la gent gran que incorporarà el programa electoral del PS, que també preveu, entre altres propostes, la cobertura dels tractaments de podologia o la implementació efectiva d’un pla integral de dependència i atenció domiciliària.

Pere López, candidat a cap de Govern del PS, i Jordi Font, número 4 de la llista nacional, han presentat aquest dilluns aquestes mesures a la llar de jubilats d’Escaldes-Engordany, on han començat el repartiment d’un nou fulletó de la campanya ‘Una Andorra per a tothom’, en aquest cas centrat en la ‘Vida i pensions dignes per a la gent gran’. Per a la formació socialdemòcrata és important que tota pensió sigui igual o superior al salari mínim si s’han cotitzat 40 anys. De fet, la proposta també inclou que, en cas de 20 anys treballats, s’assoleixi la meitat d’aquesta sou mínim i hi hagi un increment del 2,5% per cada any més cotitzat. A més, i fins a poder assolir aquesta proposta, des del PS es vol instaurar de forma immediata una tretzena paga als pensionistes que cobrin per sota del salari mínim –sempre que hagin completat un període mínim de cotització de 35 anys–.

Així, Font ha deixat clar que si el PS governa “la diferència per a la gent gran serà notòria de veritat” en relació als vuit darrers anys on, ha denunciat, s’ha viscut un “abandonament de les pensions imperdonable”. Això ha generat que “tinguem al país, i especialment entre els padrins, moltes persones per a qui la seva gran dificultat és arribar a final de mes”. Per això, ha lamentat que “DA no es cuida dels problemes essencials de la nostra gent”.

El número 4 de la llista nacional ha posat en relleu que amb el PS hi haurà “una pujada substancial de les pensions”, que s’equiparan a un salari mínim que es vol situar en 1.200 euros però ha volgut destacar també que es preveuen altres mesures per al col·lectiu, ja que “no tot s’acaba amb diners”. De fet, al fulletó també s’expliquen altres propostes per a la gent gran que s’inclouran al programa electoral. És el cas, per exemple, d’una altra vella reivindicació del col·lectiu ignorada pel Govern demòcrata: la cobertura per part de la CASS dels tractaments podològics de caràcter terapèutic. També es vol impulsar un pla integral de dependència i d’atenció domiciliària així com apostar per l’assignació anual d’un pressupost per a la Federació de Gent Gran, del qual també es podrien beneficiar les diferents associacions comunals. A banda, la formació també vol impulsar la creació d’una borsa de temps mitjançant la qual la gent gran podria aprofitar els seus coneixements i experiències a través d’intercanvis amb joves, ajudes a estudiants, voluntariat o atenció als malalts, entre altres idees.

D'acord de la Massana proposen canvis en el sistema electoral

D'altra banda, els candidats de la llista de d’Acord a la Massana, Judith Pallarés i Vicenç Alay, han defensat la necessitat de canviar el sistema electoral amb què es determinen l’atorgament dels escons a les parroquials. Tots dos han posat en relleu que la fórmula actual és poc representativa i, fins i tot, “perverteix els resultats”, deixant sense representació formacions que han obtingut un nombre significatiu dels vots emesos. Per això, una de les propostes claus de les llistes territorials serà buscar que aquest repartiment sigui més equitatiu i, en funció dels casos, pugui fer que els dos consellers en joc a cada parròquia vagin a diferents llistes.

Pallarés i Alay han volgut expressar aquesta proposta en un lloc de nom emblemàtic com és la plaça de la Ciutadania de la Massana. Allà, han recordat que un dels eixos de l’acord entre Liberals i Partit Socialdemòcrata (PS) passa per una reformulació del sistema electoral que el faci més representatiu. I és que, ha lamentat Alay, l’actual “perverteix la democràcia” en atorgar automàticament els dos escons en la territorial a la força més votada, independentment del suport obtingut per les altres. Això, ha denunciat, fa que “molts votants es vegin menystinguts a l’hora de ser representats al Consell General”.

Per això, des de d’Acord s’aposta per reformular el sistema d’atorgament dels escons a les circumscripcions parroquials, aplicant el que es coneix com la resta més elevada. Això faria que en casos on els resultats hagin estat ajustats, es puguin repartir els consellers en joc entre diferents partits. Això permetria un sistema més democràtic i representatiu, destaquen. A més i com han posat en relleu els dos candidats, aquesta nova fórmula es podria tirar endavant sense necessitat de modificar la Constitució, ja que el que caldria és modificar la llei del règim electoral i del referèndum.

stats