Política 13/02/2017

El PS impulsa una llei per al foment de l'emprenedoria

S'aposta per simplificacions administratives, noves figures jurídiques i mesures per al finançament

M.f.
2 min
Els consellers del PS Gerard Alís i Pere López / M.F.

Andorra la VellaEls consellers del Partit Socialdemòcrata entraran a tràmit parlamentari al llarg d’aquesta setmana una proposició de llei d’emprenedoria que vol regular l’activitat de l’emprenedor i fomentar-la, conscients que pot ser un impuls per al teixit econòmic del país. D’aquesta manera, el president del grup parlamentari mixt i conseller del PS, Pere López, ha destacat que ja fa temps que treballen en aquest text que s’emmarca en la línia de la “preocupació pel bon funcionament de l’economia”.

El text, que ara es vol treballar en comissió i incorporant també les aportacions que es puguin fer des del sector, es divideix en tres eixos, segons el conseller socialdemòcrata Gerard Alís. Així, el primer inclouria les mesures per al foment de l’emprenedoria, el segon incideix en les mesures perquè aquesta activitat pugui funcionar i el tercer fa referència al finançament. La llei serà d’aplicació en les activitats relacionades amb l’àmbit tecnològic, el biotecnològic, el medi ambient i l’economia verda, les energies renovables, l’I+D i també qualsevol sector tradicional al qual s’apliquin, d’alguna manera, les noves tecnologies. Es fixen les bases perquè en l’àmbit de l’educació s’inculqui la importància de l’emprenedoria i s’aposta per crear un punt d’informació especialitzat que no només ha d’assessorar sinó també que estimuli “l’esperit emprenedor”. Amb la implicació d’aquest punt, de fet, es vol aconseguir que hi hagi una veritable simplificació administrativa que permeti que es facin controls a posteriori, un cop l’activitat ja està en marxa i també es pretén l’impuls de beneficis fiscals amb reduccions en els impostos relacionats amb l’activitat econòmica i també nous percentatges decreixents i l'allargament de terminis en les quotes dels autònoms a la CASS.

El Govern haurà d’impulsar plans específics en el marc dels quals hi haurà programes de subvencions. A més, es creen noves figures jurídiques, l’emprenedor com a persona física de responsabilitat limitada, que permet que l’afectació al patrimoni personal de l’emprenedor quedi limitada a l’activitat econòmica i la societat limitada d’emprenedoria que permet que el capital social inicial sigui menor o que el desemborsament es faci de forma successiva.

El text també fa una aposta per la internacionalització a través d’un pla estratègic, ja sigui per la implementació d’empreses a Andorra com perquè els emprenedors andorrans tinguin sortida a l’exterior. De fet, Alís ha recordat que una de les dificultats per a la inversió estrangera al país és que ara com ara els tràmits no són prou àgils.

Pel que fa al finançament, es regula el ‘crowdfunding’, un sistema que, tal com ha recordat López, és vigent a molts països i que a Andorra caldria regular perquè es pogués dur a terme de manera “segura”. A més, s’inclouen altres millores com per exemple que les entitats de crèdit hauran de complir una sèrie d’obligacions i procediments previs abans de tallar o reduir les línies de finançament atorgades.

stats