Política 26/02/2018

El PS presenta una querella a la Batllia per denunciar un “'modus operandi' delictiu” al SAAS

Els socialdemòcrates denuncien delictes de prevaricació d'autoritat o de funcionari, d'administració deslleial del patrimoni públic i de creació i ús de document inautèntic

M. M.
2 min
Els tres consellers generals del PS i la secretària d'organització durant la roda de premsa. / M. M.

Andorra la VellaLes possibles irregularitats administratives, el presumpte no compliment de la llei de la contractació pública o el suposat incompliment de les lleis de pressupost i de les finances públiques del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) de manera reiterada, aniran a la Batllia. Així ho ha anunciat el Partit Socialdemòcrata (PS) aquest dilluns a la tarda, després que el partit hagi presentat una querella a persona desconeguda perquè la justícia esclareixi els fets que van tenir lloc, com a mínim, el 2014 al SAAS, tal com recollia l'informe del Tribunal de Comptes fet públic l'abril del 2016.

Segons el text presentat a la Batllia, al Servei Andorrà d'Atenció Sanitària s'haurien comès delictes, tots ells majors continuats, per presumpta prevaricació d'autoritat o de funcionari, per administració deslleial del patrimoni públic, per creació i ús de document inautèntic per un funcionari i, finalment, per creació, comercialització i ús de documents i certificats fals per un funcionari. “Volem que s'investigui més enllà dels tres casos que en el seu moment el Govern va portar a la Fiscalia, perquè creiem que totes les irregularitats van més enllà d'un 'simple' incompliment de la Llei de finances públiques i es va construir un 'modus operandi' constitutiu de delicte”, ha expressat el conseller general del PS, Gerard Alís.

En la querella es recullen tota una sèrie de fets que, el juliol del 2016, el PS ja va denunciar en roda de premsa, com per exemple la compra de sis ambulàncies “quan aquestes ja eren propietat del Govern segons el contracte inicial”, per un valor de gairebé 200.000 euros. Cal recordar que, arran de l'informe del Tribunal de Comptes publicat el 2016, i d'informes tècnics del servei, el Govern va constatar que hi havia indicis delictius i va portar tres casos concrets a la Fiscalia, i el gener del 2017 l'executiu va decidir acomiadar el fins aleshores director econòmic del servei, Quirze Font, pels dubtes sobre la relació i la forma de treballar.

“Hem estat pendents d'una actuació o investigació de la Fiscalia, no sabem si s'ha produït, però vist que no hi ha novetats i que hi ha una evident innacció, hem decidit tirar endavant amb la querella”, ha apuntat el president del partit i conseller general, Pere López, que ha indicat que seria un error criticar-los per portar el tema a la justícia.

Ara, els socialdemòcrates esperen que la justícia investigui a fons la manera de funcionar del SAAS, més enllà del 2014 i que es pugui obrir la veda per esclarir si s'han comès o no delictes i qui els ha comès. “La querella presenta uns fets, però té la vocació que es pugui anar més enrere en el temps”, ha indicat Alís. Finalment, la consellera general, Rosa Gili, ha denunciat que la gestió que ha fet Demòcrates per Andorra (DA) i el Govern de tot l'afer està “molt lluny del que s'hauria de fer, és inacceptable i creiem que aquestes maneres de fer no poden continuar mai més”.

stats