Política 05/01/2018

El PS presenta un recurs a la Sindicatura perquè no s'ha convocat el grup mixt a la junta de presidents

De la seva banda, els cinc consellers exliberals han presentat un document proposant que el president sigui Josep Pintat, però els síndics no el donen per vàlid perquè només té cinc signatures

M. T.
3 min
Dos consellers del PS conversen amb Carles Naudi, ara també membre del grup mixt / M. T.

Andorra la VellaEl conseller general socialdemòcrata Pere López ha presentat un recurs a la Sindicatura contra la decisió de no convocar el grup mixt a la junta de presidents prevista per dilluns vinent. López assegura que enlloc diu que la incorporació de nous integrants al grup mixt "comporti la destitució automàtica" dels seus presidents, de manera que ho considera una transgressió del Reglament del Consell General i de la Constitució, i que l'actuació del síndic general no és ajustada a dret i que "només es pot entendre com una actuació política que s'aparta de l'actuació neutral que ha de mantenir". En aquest sentit, López ha avisat que la intenció és portar l'afer al Tribunal Constitucional si fos necessari.

Argumentant que no s'ha produït cap dimissió i que no es pot celebrar una junta de presidents sense convocar la totalitat dels grups parlamentaris, el PS demana que, mentre el grup mixt no substitueixi la seva presidència, es reconegui Pere López com a president i Víctor Naudi com a vicepresident i que se'ls convoqui a la reunió prevista per dilluns. A més, López recorda que els mesos de gener i febrer estan fora del període de sessions, de manera que no es pot parlar d'una situació de bloqueig dins del grup, i també considera que cal deixar un període raonable per a la seva reorganització.

Des de la Sindicatura, la subsíndica general, Mònica Bonell, ha argumentat la decisió pel fet que de la interpretació del reglament se'n desprèn que, quan entren nous membres al grup mixt, el seu reglament intern queda sense efecte, i amb ell els càrrecs de president i vicepresident. La Sindicatura considera que no pot convocar-los perquè el grup mixt encara no ha comunicat qui seran els nous president i vicepresident.

Amb tot, aquest divendres al matí, la Sindicatura també ha rebut una comunicació dels cinc nous consellers del grup mixt (d'Unió Laurediana i de Ciutadans Compromesos) que estableix que el nou president del grup mixt és Josep Pintat i el vicepresident, Pere López. Segons Bonell, però, com que el document només té cinc signatures, no li poden donar validesa. Amb tot, semblaria ser que els serveis jurídics podrien donar per bo un reglament signat per sis o set membres del grup mixt (en el supòsit que Víctor Naudi (SDP) o la independent Sílvia Bonet hi donessin suport), ja que es podria acceptar la majoria imposada. La Sindicatura també estudia si hi ha la possibilitat que el síndic pugui desbloquejar la situació, amb un format de presidències rotatòries. En aquest cas, com que això no ho preveu el reglament, caldria fer-hi una suplència per permetre-ho.

Així les coses, des de la Sindicatura han assegurat que la junta de presidents no es desconvocarà, perquè no es pot frenar la feina del Consell General, tenint en compte que el dia 11 de gener està previst el debat a la totalitat al pressupost. Així, Mònica Bonell ha volgut deixar clar que durant la reunió no es prendran acords que corresponen al grup mixt, però sí que s'acordarà la nova distribució dels escons que ha d'ocupar cada grup (posteriorment les tres formacions decidiran com s'asseuen els consellers) i també quantes presidències i vicepresidències de comissions legislatives –i quants membres– pot tenir cada grup per tal que es respecti la nova proporcionalitat. La subsíndica ha assegurat que després de prendre aquests acords, cada grup parlamentari haurà de comunicar quins membres formaran part de cada comissió, i que tant la sessió de Consell General de dijous com les eventuals reunions de la comissió de Finances que es puguin convocar es podran celebrar.

Bonell ha lamentat la situació que s'està vivint i ha volgut deixar clar que les decisions preses no són contra cap conseller, sinó que s'han adoptat perquè el reglament no dona marge a crear nous grups parlamentaris. "És una situació en la qual tothom hi surt perdent, però des de la Sindicatura no podem fer-hi res", ha conclòs.

En relació al recurs presentat pel PS, la Sindicatura es reunirà dilluns a les 8 del matí per acceptar-lo a tràmit i ja treballa tant amb els serveis jurídics com amb assessors externs per emetre una resposta. Amb tot, Bonell considera lamentable que s'hagi arribat a una "situació esperpèntica" davant l'amenaça feta per López de portar l'afer al Tribunal Constitucional.

Pere López carrega contra UL i la Sindicatura

Pere López, en declaracions a l'ARA Andorra, ha lamentat que Unió Laurediana "no té cap mena de voluntat d'arribar a una entesa" i que han preferit "fer un cop de força, possiblement encoratjats per la Sindicatura". De fet, considera que aquest organisme ha actuat amb "una certa animositat cap al PS, sense la neutralitat deguda ni voluntat de poder parlar". López creu que la solució passa perquè el grup mixt tingui una presidència rotatòria "mes a mes", respectant al màxim els acords actuals del grup. Així, considera que s'ha de mantenir la "concessió" que el PS va fer a SDP d'ostentar la presidència del grup a canvi que SDP tingués la representació al Consell d'Europa i la presidència de la comissió de Social.

stats