Política 19/12/2017

El PS es marca com a prioritat per al 2018 incidir en la reforma laboral

Volen reivindicar-se com a "partit innovador" en la reactivació econòmica

M. F.
3 min
El coordinador de la Joventut Socialdemòcrata d'Andorra, Pere Baró; la primera secretària del PS, Susanna Vela i el president del grup parlamentari mixt i conseller del PS, Pere López.  / M. F.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata s'ha marcat de cara al 2018 quatre prioritats en matèria parlamentària. D'aquesta manera, tal com ha explicat el president del grup parlamentari mixt i conseller del PS, Pere López, un dels eixos sobre els quals incidiran serà la reforma laboral que Demòcrates per Andorra vol tirar endavant. També volen fer èmfasi en la reactivació econòmica, en les polítiques socials i en la funció pública.

D'aquesta manera, tal com ha explicat López, volen "fer front" a la reforma laboral que vol impulsar Demòcrates per Andorra tenint en compte que consideren que les conseqüències seran negatives per a la classe treballadora i, per tant, volen ser "contundents" en aquest aspecte, incidint també de manera especial en fer "pedagogia" per poder explicar a la ciutadania el que comporta aquesta reforma.

També volen reivindicar-se com a "partit innovador" en matèria econòmica. D'aquesta manera, el conseller socialdemòcrata ha lamentat que fins ara des de DA s'ha tingut una manera de legislar "poruga" i ha recordat les propostes que ha posat sobre la taula el PS per a la reactivació de l'economia.

D'aquesta manera, han defensat l'impuls que volen donar a l'emprenedoria, amb elements com el 'crowfunding' o les 'start-ups' i també ha destacat que es plantegen recuperar la qüestió de les cooperatives. Així, López ha remarcat que el que els agradaria és poder explicar als ciutadans que el PS té una manera de legislar "més agosarada" i amb propostes concretes per a la reactivació i la diversificació econòmica.

Altre dels eixos seran les polítiques socials, amb aspectes com el tercer pagador o les pensions. Així, i pel que fa a la reforma de la CASS, ha lamentat que sembla que no es prendrà "cap decisió" abans de finals de legislatura i, de manera paral·lela, des del partit es treballarà per preparar una proposta en aquest sentit per evidenciar que mentre DA fa "ulls clucs" a la problemàtica, des del PS es volen posar sobre la taula propostes.

I quant a la comissió de treball proposada la setmana passada pel ministre d'Afers Socials, Xavier Espot, per tractar les accions que cal implementar a la CASS, López s'ha mostrat escèptic: "Aquesta comissió té tots els ingredients per no fer gaire cosa". A l'últim, altre dels eixos de treball a nivell parlamentari serà estar a l'expectativa de la reforma de la funció pública, ja que ha destacat que pels "imputs" que han rebut sembla que es va en la línia de la precarització.

La primera secretària del PS, Susanna Vela, ha posat en relleu les diferents comissions obertes a la ciutadania que ja estan treballant en diferents aspectes, com el model social, l'organitzatiu o l'econòmic, per tractar temes com la sostenibilitat de la CASS, el benestar social, o la modificació de la llei electoral i de nacionalitat. Quant a les primàries, ha destacat que a mitjans de gener engegaran el procediment per poder escollir un candidat. Aquest procés, tal com ha destacat, es pot allargar uns dos mesos i mig o tres i ha recordat que estarà obert a la ciutadania amb una inscripció prèvia al cens de les primàries.

Ha reconegut que evidentment cal fer aquesta feina amb l'objectiu posat en el fet que les eleccions puguin ser al llarg del 2018 i ha conclòs que "la gent [del partit] torna a estar engrescada" després de comprovar la feina que s'està fent, molt especialment, des del grup parlamentari. Així ho ha posat en relleu en el berenar ofert a la premsa per fer balanç del 2017 i explicar els objectius per al 2018.

A l'últim, el coordinador de la Joventut Socialdemòcrata d'Andorra, Pere Baró, ha destacat que van començar amb sis membres i ara són quinze, i que volen incidir en ser "altaveus" dels problemes que preocupen la joventut. Així, ha incidit en el fet que hi ha un seguit de joves que "no troben resposta a les seves preguntes" i que volen un govern "que es preocupi" pels joves i comenci a treballar per a ells ja.

stats