Política 08/01/2015

El PS inclou al seu programa electoral mesures per garantir la transparència pública

Proposen una llei de transparència i d'accés a la informació pública i la creació d'un entorn per donar accés a totes les demandes referides a aquestes qüestions

Jordi Domingo
3 min
El primer secretari del PS, Pere López, i la membre de la directiva del partit, Judith Salazar / J.D.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata va donar per oberta la campanya electoral quan el dia 22 de desembre de l'any passat va avançar les línies generals del seu programa electoral per a les properes eleccions generals, amb data encara per determinar. El programa tindrà tres eixos principals: la reactivació econòmica i del mercat laboral, la protecció del patrimoni cultural, el medi natural i el medi ambient, i l'ampliació del marc de drets i llibertats socials. Aquest dijous, el primer secretari del PS, Pere López, i la coordinadora de la comissió del partit que treballa en l'àmbit de la transparència, Judith Salazar, han avançat precisament les mesures del proper programa del partit entorn a la transparència.

Segons han avançat, el partit recollirà en el seu programa la promulgació d'una llei de transparència i d'accés a la informació pública, d'una banda, i la creació d'un entorn per donar accés a totes les qüestions en aquesta matèria tant en línia com a través de sol·licituds. Això inclouria la publicació de tots els contractes públics -aquells que puguin celebrar el conjunt de les administracions- i les retribucions dels alts càrrecs.

És en aquest punt on López ha aprofitat per criticar l'opacitat de l'actual govern, insistint que no se'ls ha facilitat la informació de la retribució d'aquests treballadors executius públics. "Sabeu, i és una de les informacions importants que ha de contenir aquest entorn d'accés a la informació, que aquesta legislatura aquesta informació ha estat negada, fins i tot en seu parlamentària", ha denunciat el primer secretari del PS, "al llarg de tota la legislatura el salari del cap de Govern i els salaris dels ministres no s'han fet públics", ha afegit López.

Salazar, per la seva banda, ha reconegut que ja existeixen alguns mecanismes per accedir a part d'aquesta informació però ha explicat que l'objectiu del partit és "centralitzar-la, de manera que l'accés sigui més fàcil i no feixuc". López ha afegit que entitats com la CASS estarien subjectes "evidentment" a aquesta llei, mentre que el finançament dels partits estaria recollit en la llei específica. López ha afegit que dins el PS no hi ha cap retribució remunerada, però que si mai n'hi hagués seria pública.

Aquesta serà la primera de cinc propostes que estaran recollides en el programa i que hauran de descriure com aconseguir el model de país que garanteixi els objectius principals del PS. A banda de la transparència, el partit també presentarà les seves mesures en els àmbits de modernització del codi civil i la relació entre l'administració pública i el ciutadà, el model d'estat i competencial entre comuns i administració central, la reforma de l'administració i l'aprofundiment democràtic, d'elements de consulta al ciutadà i de democràcia més participativa.

Visita del president del govern espanyol

Aprofitant la roda de premsa a la seu del partit, Pere López ha criticat que, precisament la visita de Rajoy, "no ha estat una visita marcada per la transparència", en referència a la manca d'informació sobre el contingut del CDI signat aquest dijous que denuncia el Partit Socialdemòcrata i al caràcter governamental i no institucional de la visita, que ha impedit als grups parlamentaris reunir-se amb la delegació espanyola.

López ha afegit que sospita que "els enfocaments [del CDI] són diferents als que s'estan anunciant" i que "hem trobat a faltar molta informació". A més, ha assegurat que arriba "amb retard d'anys" i que si s'hagués fet en una altra època les condicions haurien estat molt més favorables per al Principat.

El primer secretari del PS ha qualificat de "bona notícia", però, el fet que els no residents amb rendes andorranes no hauran de tributar doblement quan el conveni estigui ratificat. Tot i així ha reconegut que hi haurà una gran davallada dels ingressos per aquest concepte i que "haurem d'esperar que en el futur es puguin tenir aquests ingressos d'una altra manera".

stats