Política 28/03/2019

El PS proposa que l'escola bressol sigui "pública i gratuïta"

López defensa que el projecte és "perfectament assumible" gràcies al nou model fiscal que proposen

ARA Andorra
2 min
El candidat a cap de Govern del PS, Pere López i la candidata de la llista territorial de Canillo de d'Acord, Cristina Valen. / PS

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) proposa que l'escola bressol sigui “pública i gratuïta” i, d’aquesta forma, estendre el procés educatiu a la franja compresa entre els 0 i els 3 anys. Així ho ha defensat el candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, per a qui la mesura té una doble vessant: l’educativa, per un costat; i l’econòmica, amb l’estalvi de diners que representaria per a les famílies, per l’altre. A més, el cap de llista ha argumentat que el cost econòmic de la mesura és "perfectament assumible" si s’impulsa el model fiscal socialdemòcrata, on es vol que qui més té contribueix a les arques públiques en consonància amb aquests ingressos.

López ha explicat aquesta proposta al costat de l’escola bressol d’Encamp, acompanyat per la candidata territorial de Canillo, Cristina Valen, que ha elogiat la feina i la tasca dels monitors de les diferents guarderies del país. El cap de llista socialdemòcrata ha remarcat que “estendre el procés educatiu als zero anys és vetllar pels drets dels infants”, tot posant en relleu que es tracta de la primera etapa que “els experts consideren que té una gran rellevància”.

A més, ha apuntat el vessant econòmic de la mesura. “Tothom sap que per les famílies la incorporació dels nens a una escola bressol és important”. Per tant, ha indicat, això suposarà una important injecció de diners “per incrementar el poder adquisitiu” a moltes llars, a la vegada que es valoritza "un servei públic essencial”.

López ha xifrat el cost de la proposta en “entre 1,5 i 2 milions d’euros”. Es tracta, ha admès, “d’una despesa significativa” però ha argumentat també que el projecte socialdemòcrata "conté les mesures de finançament” per tirar-la endavant, a la vegada que ha apuntat que “repercuteix molt positivament en les economies de les famílies”.

El polític del PS ha contraposat el model fiscal de la formació amb “l’actual de DA” amb el qual “qui més té no contribueix a les finances públiques”. En canvi, ha dit, les “mesures d’equitat fiscal” compreses al programa socialdemòcrata “suposen un increment de la recaptació de l’Estat”, que ha calculat entorn dels 30 milions d’euros. “Per tant, les propostes que plantegem tenen perfectament cabuda”, ha defensat.

López també ha avançat que, en cas de tirar endavant, la gratuïtat de les escoles bressol i l’extensió del procés educatiu a la franja d'edat entre 0 i 3 anys, això "portarà a reobrir el debat de competències”. En aquest sentit, ha recordat que ja van "defensar que passessin a ser del Govern, necessitat que es veu reforçada amb aquesta proposta; tindria més sentit que es fes el control i la direcció de tot el procés educatiu des de l’executiu”.

stats