Política 14/10/2018

El PS proposa un programa de rehabilitació per a menors sancionats per beure alcohol a la via pública

La formació entén que les multes econòmiques previstes en el projecte de llei afecten essencialment a les famílies

Ara Andorra
3 min
Els consellers del PS, Pere López, Rosa Gili i Gerard Alís. / M. F. (ANA)

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata (PS) ha proposa la creació d'un programa alternatiu de rehabilitació per a aquells menors que hagin comès infraccions com ser enxampats bevent alcohol en espais públics, com a alternativa a les sancions econòmiques que preveu el projecte de llei qualificada de seguretat pública. El partit té la intenció d'introduir aquest canvi via esmena al text, que es troba en tràmit al Consell General. Des de la formació també es vol suavitzar les exigències que es demanarien als organitzadors de manifestacions, ja que s'entén que, tal com està fixat, es podria arribar a limitar aquest dret fonamental.

Els consellers socialdemòcrates han presentat un total de tretze esmenes a la llei. Les dues darreres promouen que el Govern ha d'impulsar per via reglamentària la creació d'un 'programa alternatiu de rehabilitació per a joves infractors menors' que seria una alternativa a les sancions que el text preveu per algunes de les faltes recollides, com ara el consum d'alcohol als espais públics. En concret, aquest fet suposaria "l'assistència a sessions informatives relatives a les addiccions, treballs en benefici de la societat i altres mesures preventives, educacionals i no únicament repressives, potenciant així el foment i la promoció del civisme i la convivència i prevenint riscos per a la salut".

Des del PS s'ha considerat que aquesta és la millor opció per afrontar aquests casos, ja que "és més adequat educar els nostres joves menors que sancionar-los". De fet, la formació entén que "les sancions repressives previstes en el projecte de llei afecten a la família essencialment, interpel·lant i responsabilitzant certament els pares per la conducta dels seus fills, però sense atacar realment la problemàtica" i asseguren que "s'ha d'abordar des de l'educació, la prevenció i l'acompanyament d'aquests menors".

La consellera general del PS, Rosa Gili, ha recordat que el Govern preveu en aquests casos imposar una multa de 300 euros que, al final, acaben pagant els pares. Al seu entendre, "aquest tema s'ha d'abordar d'una altra manera i nosaltres aportem amb les esmenes que hi hagi un tractament diferent". D'aquesta manera ha defensat que les coses no s'han de fer "des de la vida de castigar, sinó des de la prevenció, la conscienciació i l'ajuda a joves i famílies que es poden veure preocupats i involucrats en aquesta qüestió". Tot i això, una altra de les esmenes presentades pels consellers del PS matisa la prohibició de consumir begudes alcohòliques als espais públics, ja que tant sols ha de ser castigat quan en els diferents casos es faci "de manera incívica".

No limitar el dret a manifestació

Un altre gruix de les esmenes presentades pels socialdemòcrates han fet referència a les disposicions per a la convocatòria de manifestacions, ja que es considera que en alguns casos són excessives i, justament, poden acabar limitant l'exercici d'aquest dret. D'una banda, s'ha proposat que el termini de comunicació prèvia pugui ser d'entre dos i noranta dies hàbils i, en casos extraordinaris, de només 24 hores. "No cal tanta antelació per poder convocar" han manifestat.

D'altra banda, també es vol eliminar l'obligació que els impulsors d'una manifestació hagin de demanar el permís donant les seves dades personals ja que "no ens sembla adequat fiscalitzar tant les persones". Un altre dels punts importants és que no es vol que els convocants siguin "responsables" del bon ordre de l'acte i, fins i tot, hagin de respondre "subsidiàriament" en cas que es produeixin danys. Des del PS entenen que els promotors "no han de fer-se responsables de les accions inapropiades d'altres manifestants" i que el text original "coarta el dret a manifestació fent suportar un pes inadequat als organitzadors".

Per últim, el partit ha suprimit la potestat que s'atorga al ministre competent per dissoldre una protesta en cas que impedeixi la lliure circulació de les persones o dels béns.

stats