Política 18/12/2017

El PS proposa que es mantingui un règim especial de comerç internacional

Els socialdemòcrates també presenten una esmena a la llei de l'impost sobre societats perquè les rendes que reparteixin els organismes d'inversió col·lectiva tributin a l'IRPF

C. G.
2 min
Els consellers Pere López i Gerard Alís informen de les esmenes presentades a la Llei de l'impost sobre societats. / C.G.

Andorra la VellaEl Partit Socialdemòcrata, integrat al grup mixt, ha informat aquest dilluns al matí de les sis esmenes entrades al projecte de llei de modificació de la Llei de l'impost sobre societats. Bàsicament, aquestes esmenes se centren, per una banda, a seguir mantenint un règim especial per a les empreses que operin des del país amb comerç internacional, de manera que el tipus impositiu "segueixi sent atractiu" i no sigui passar "del blanc al negre", especialment pensant en les societats que s'han instal·lat al país precisament per aquestes reduccions, ha defensat el conseller Pere López. Cal recordar que el projecte de llei contempla la seva eliminació, mentre que des del 2010 els règims especials permeten una reducció del 80%. El PS proposa una reducció del 40%.

L'altre gran eix de les esmenes del PS és fer que els organismes d'inversió col·lectiva de dret andorrà, entre elles les SICAV, tributin a l'IRPF, concretament per les rendes que distribueixin "a raó del tipus que toqui", és a dir el 10% si no hi ha exempcions, ha informat el conseller Gerard Alís. El socialdemòcrata ha plantejat que els rendiments d'aquests organismes tributen zero, ja que no ho fan ni a l'IRPF ni a l'impost de societats, cosa que genera un greuge comparatiu perquè amb la resta de societats no passa, ja que sí que paguen aquest impost. Així mateix, al redactat de la llei que proposen els socialdemòcrates hi han fet constar que, si mai es preveu una tributació a l'impost de societats per part d'aquests organismes, es puguin deduir l'IRPF, de manera que la tributació sempre sigui del 10%.

Tornant al règim especial de comerç internacional, i tenint en compte que precisament l'OCDE era qui demanava la seva revisió, López s'ha mostrat convençut que la seva proposta "es pot encabir dins la normativa BEPS" de l'organisme internacional, perquè es demana "que moltes de les activitats es realitzin a Andorra", i també tenint en compte que hi ha països d'Europa que mantenen aquests règims especials. "Cal buscar la via, abans d'eliminar els règims especials, perquè si d'aquí a tres anys els eliminem, quina credibilitat tindrem?", ha plantejat el president del grup mixt.

Precisament, i pel que fa a aquest calendari de desaparició dels règims especials, el PS també ha introduït esmenes, en primer lloc perquè el règim transitori aplicable sigui entre l'1 de gener del 2018 i el 30 de juny del 2021, i no entre l'1 de juliol del 2017 i el 31 de desembre del 2020 com proposava el Govern, per donar més marge d'adaptació a les empreses afectades. És a dir, seria el 2021 i no al 2020 quan els actuals règims especials quedarien derogats, proposa el PS.

L'acord amb els consellers escindits del grup liberal s'allargarà

Durant la roda de premsa per presentar les esmenes a la Llei de l'impost sobre societats, López ha informat que encara no s'ha reunit amb els consellers escindits del grup parlamentari liberal, i que únicament hi ha mantingut alguna conversa telefònica. "Més enllà de l'evidència que ens hem de veure" encara no s'ha concretat cap trobada, ha afirmat, i tenint en compte que es tracta d'una setmana carregada d'activitat política, el socialdemòcrata ha manifestat que veu difícil haver arribat a cap mena d'acord sobre com quedarà el grup mixt abans de dimecres, jornada de sessió al Consell General.

stats