Política 04/04/2019

El PS proposa revisar tots els protocols de violència de gènere

Els socialdemòcrates aposten per un sistema de quotes que permeti equiparar dones i homes en els càrrecs de responsabilitat de l'administració pública

M. M.
2 min
La número dos de la llista nacional del PS, Susanna Vela, després de les declaracions davant dels mitjans. / M. M.

Andorra la VellaEn el penúltim dia de campanya electoral el PS ha aprofitat per desgranar més en detall algunes de les propostes que porta al programa electoral relacionades amb la igualtat de gènere. La número dos a la llista nacional, Susanna Vela, ha defensat la necessitat de “revisar tots aquells protocols” relacionats amb tractar casos de violència de gènere, pensant sobretot amb el polèmic protocol que s'utilitzava a l'hospital i que fa uns mesos es va haver de revisar.

“Per les reunions que hem fet amb Acció Feminista i Stop Violències hi ha casos que s'han de millorar i hi ha punts que no es compleixen, cal posar més recursos econòmics i humans per donar compliment al conveni d'Istambul”, ha argumentat. Reivindica que darrere dels telèfons d'atenció o els especialistes encarregats de capitanejar el protocol han de ser “persones especialitzades en maltractament i disponibles les 24 hores dels set dies de la setmana”.

La número dos ha ressaltat que “s’ha de fer molta formació entre els agents sensibles i treball a les escoles”. Per això, ha deixat clar que si el PS governa “donarem tots els recursos necessaris per evitar aquestes actituds masclistes que fan diferències entre homes i dones des d'edats ben petites a l'escola”. Tot i aquesta crítica, també ha reconegut que “fins ara s’ha fet feina”.

Encara en matèria d'igualtat, Vela també ha destacat la necessitat d'impulsar una llei que promogui de manera explícita que per un mateix lloc de feina es pagui el mateix salari tant per una dona com per un home. La voluntat és que “des del Govern cal incentivar les empreses perquè regulin els sous i que en un temps prudencial s’assimilin homes i dones” perquè actualment, ha recordat, en el sector financer la diferència salarial pot arribar fins al 40% o en l'àmbit sanitari el decalatge es pot situar al 30%. “No ens ho podem permetre ni com a país ni com a societat”, ha denunciat.

La candidata ha explicat que s’acompanyarà les empreses amb la possibilitat de “bonificacions fiscals” però, al mateix temps, ha deixat clar que “hi haurà aquesta obligació perquè la societat, per ella mateixa, no ho fa” i, per tant, “hi haurà sancions per a qui no compleixi”. La socialdemòcrata ha tornat a recordar la proposta del PS per impulsar plans d'igualtat per potenciar una equiparació de presència d'home i dones en càrrecs directius amb la implementació de sistema d'un quotes que permeti el 2021 una repartició de càrrecs de responsabilitat del 45% en l'administració pública.

També ha tornat a recordar la proposta que López va anunciar el dimarts passat, que és el casament únic universal per a tothom. La idea és eliminar el nom d'unions civils, que actualment s’utilitza per als casaments entre persones del mateix sexe, i que totes la formes d'unions siguin considerades casaments. “S’ha de parlar pel seu nom, és matrimoni independentment de les creences o l’orientació sexual de les persones”, ha afirmat. Per últim, la candidata ha destacat que el programa del PS inclou també l’establiment del que es coneix com a cerimònia de comiat laica. “Hem de buscar espais per poder acomiadar les persones estimades de forma civil i també amb cementiris no eclesiàstics”.

stats