El PS vol recuperar els 100 metres dels entorns de protecció

Vela lamenta que en matèria cultural la gestió de DA "ha estat erràtica i capritxosa" i centrada en la "improvisació a cop de talonari"

La número dos de la llista nacional del Partit Socialdemòcrata (PS), Susanna Vela, ha carregat contra la política cultural impulsada els darrers vuit anys pel govern de Demòcrates. La candidata ha retret els taronja que hagin "menyspreat" la seva promoció i conservació, la improvisació constant i, en especial, la desprotecció del patrimoni. Davant aquesta forma de fer, ha defensat que també cal un canvi en aquest àmbit i ha explicat que la formació aposta per la defensa de "la cultural popular, els creadors i els artistes" nacionals així com per desplegar la legislació necessària per garantir la conservació i la difusió de la riquesa que té el país. Així, des del PS volen “recuperar i implementar les legislacions que siguin necessàries per conservar i difondre tots els elements de la cultura i del patrimoni cultural”, entre elles la recuperació dels 100 metres de perímetre cautelar dels monuments que tinguin pendents els entorns de protecció.

Vela ha fet aquestes declaracions durant els parlaments en el marc de la festa del poble que el PS ha celebrat a Andorra la Vella. La política socialdemòcrata ha definit com a “simple i plenament desoladora” la realitat en matèria cultural al país després que “el menyspreu contant per la promoció i conservació de la cultura andorrana” hagi “anat en augment des del primer govern de DA”. Així, per a la número dos de la formació, els darrers vuit anys “la gestió ha estat erràtica i capritxosa” i centrada en “improvisació a cop de talonari”. Una forma de fer que, al seu entendre, és voluntària. “Saben que la cultura i l’educació són els elements essencials del pensament crític que formen ciutadanes i ciutadans responsables i crítics”, ha explicat, per indicar posteriorment que “pretenen sotmetre la gent mitjançant la ignorància pautada pels interessos personals, econòmics i polítics”.

Tal com han informat des del PS a través d'un comunicat, la candidata ha retret a DA que, des del 2014, “han desprotegit sense contemplacions el patrimoni cultural” que “per a ells és incòmode”. Així, ha lamentat, “s’han paralitzat durant més de cinc anys la tramitació dels entorns de protecció, s’ha estat incapaç de gestionar la seva difusió i protecció i s’ha llençat el nomenclàtor del 2011 a la brossa”. També ha criticat que s’hagi deixat a la nevera el projecte del museu nacional i que s’hagi destinat recursos a equipaments no previstos sense millorar-ne els existents. “Hi havia diners, però s’han destinat a obra nova que sempre llueix més”, ha apuntat.

Davant d’aquesta realitat, Vela ha desgranat les propostes del PS, que aposta per la defensa de la cultura nacional així com per augmentar el públic dels equipaments mitjançant “l’accessibilitat, l’oferta i la creativitat”. A més, defensen “l’obertura de l’accés al patrimoni” i “diversificar i coordinar l’oferta en un treball conjunt amb les institucions públiques, els agents privats i les associacions” així com “generar espais creatius sostenibles en el temps”.

Vela també ha apropat als assistents a l’acte les propostes en matèria educativa. Així, s’ha compromès a “posar fi a la situació precària dels docents que són eventuals” i “oferir-los seguretat econòmica i legal a les seves carreres professionals”. A més, s’aposta per potenciar la conciliació dels horaris escolars i els de les famílies així com impulsar la formació en igualtat de gènere des del 0 als 18 anys.