Política 17/05/2017

El PS vol eliminar del Codi Penal les disposicions que “vulneren drets fonamentals”

La formació posa en relleu que “s’amplia sense justificació la possibilitat d’efectuar intervencions telefòniques en tots els delictes”

ARA Andorra
3 min
Els consellers generals del PS Gerard Alís i Rosa Gili. / ARXIU ANA

Andorra la VellaEls consellers generals del Partit Socialdemòcrata (PS) volen que s’elimini de la modificació del Codi de procediment penal la possibilitat que els batlles puguin ordenar intervencions de les comunicacions per a la investigació de qualsevol tipus de delicte, independentment de la seva gravetat, així com la de reclamar, per part també del fiscal, informació a professionals subjectes a secret només amb un requeriment sense que aquest sigui motivat.

En un comunicat, des de la formació es posa en relleu que aquestes mesures consistirien una “clara vulneració dels drets fonamentals”. Per això, ha presentat una esmena al projecte de llei de modificació del Codi Penal –text a través del qual es tira endavant els canvis esmenats-, mitjançant la qual proposen la supressió de la disposició final que, en cas d’aprovar-se tal com el Govern va tramitar el text, obriria la porta a aquestes formes d’actuació.

Actualment, la Llei del codi de procediment penal estableix que un batlle pot sol·licitar la intervenció de les comunicacions únicament “en matèria de delictes majors, en tots els casos, i de delictes menors en el cas de corrupció o tràfic d'influències”. Pel que fa als requeriments d’informació a entitats financeres o persones físiques o jurídiques sotmeses al secret professional, s’indica que sempre s’ha “d’acordar per aute motivat”.

En canvi, la disposició final primera de la modificació legislativa enviada per l’executiu al Consell General estableix, en el seu apartat 2 que “en matèria de delictes, si la pràctica d’intervencions de comunicacions telefòniques, telegràfiques, postals o altres es considera útil per a la recerca de la veritat, el batlle pot ordenar aquesta mesura en qualsevol moment de la investigació”. I, en el punt 4, s’indica que “en cas que sigui necessari obtenir informació de qualsevol entitat financera o d’una persona física o jurídica sotmesa al secret professional, el batlle o el fiscal” la puguin sol·licitar “mitjançant simple requeriment, sense ser preceptiva resolució motivada a tal efecte”.

Per al PS, es tracta d’una “clara vulneració dels drets fonamentals” i, per això, han tramitat una esmena mitjançant la qual demanen la supressió de tota la disposició. I és que, posen en relleu en la motivació que “s’amplia sense justificació la possibilitat d’efectuar intervencions telefòniques en tots els delictes”. Es defensa que “l’actual redactat del referit article és correcte i garantista, quedant perfectament salvaguardat l’equilibri entre la protecció dels drets fonamentals reconeguts per la nostra Constitució i la necessitat d’investigació per part dels òrgans judicials”.

El conseller general del PS Gerard Alís ha volgut posar en relleu que, pel que fa a la resta de la llei, que modifica el Codi Penal, la formació comparteix l’articulat. “Les modificacions que s’han presentat ens semblen adequades a les recomanacions internacionals, especialment les que vénen del Moneyval”, ha apuntat. En particular, es considera que la tipificació del delicte fiscal en els termes que ha estat proposada són correctes en relació a les necessitats i particularitats del país i alhora acompleix els estàndards internacionals. En canvi, amb la modificació que es proposa via disposició final al Codi de procediment penal, s’entén que “s’introdueix una vulneració de drets fonamentals i del secret professional”. Al seu entendre, “no toca, aquest tema mereix un debat propi i cal restablir l’equilibri avui existent entre la garantia dels drets fonamentals i la possibilitat d’investigar un delicte”.

Els consellers generals del PS també presentaran diverses esmenes al projecte de llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, també a tràmit parlamentari. En aquest cas seran propostes de modificació per introduir millores tècniques i per aclarir el redactat, ja que, igual que amb la major part de la modificació del Codi Penal, la formació considera que l’articulat segueix les recomanacions dels organismes internacionals.

stats