Política 02/08/2018

L'oposició titlla la reforma sanitària d'insuficient

PS i SDP consideren que s'haurien hagut d'abordar uns canvis més profunds, més enllà del metge referent, i Liberals assenyala que arriba “quan gairebé sona la campana”

M. M.
3 min
La bancada de l'oposició al Consell General. / M. M.

Andorra la VellaL'oposició ha rebut amb un gust agredolç l'anunci fet pel Govern en relació a la reforma sanitària i la conseqüent implementació del metge referent. Pel conjunt de grups la modificació arriba tard i en un moment de la legislatura en què el Consell General té en espera una gran quantitat de projectes de llei que encara estan per aprovar. “S'ha fet en al darrer moment i gairebé quan tocava la campana”, ha posat en evidència el conseller general de Liberals d'Andorra (L'A), Jordi Gallardo. La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS), Rosa Gili, lamenta que “anem tard”, ha denunciat que no s'ha fet la feina quan tocava i ha recordat que el Govern de Demòcrates per Andorra (DA) “ha tingut dues legislatures amb majoria absoluta per tirar endavant aquest canvis”. Per la seva banda, el conseller general de Socialdemocràcia i Progrès (SDP), Víctor Naudi, ha carregat contra les formes i el fons, “calia abordar un canvi de dalt a baix”.

Gili ha apuntat que la implementació del metge referent “no ho soluciona tot” i ha recordat que ja fa temps que el ministeri de Salut té sobre la taula aprovar la cartera de serveis i un nomenclàtor. Un paquet de mesures que pels socialdemòcrates sí que encaminaria correctament la reforma sanitària. Tot i això, també ha valorat positivament que a partir d'ara es podrà controlar més l'accés a la sanitat i intentar controlar abusos. Per tot plegat, la consellera considera que el primer balanç “és decebedor”, a falta d'una anàlisi exhaustiu del text. Una anàlisi que també comparteix, en part, el conseller d'SDP que critica que les mesures aprovades per l'executiu són de caràcter puntal i poden provocar que no s'assoleixin els objectius marcats. Ha assenyalat que el metge referent pot tenir un efecte pervers i generar “duplicitats en certs serveis” a la vegada que, segons el punt de vista del conseller progressista, és una pèrdua de llibertats i de drets perquè no es pot acudir directament a l'especialista.

Des de la bancada liberal, han reiterat que la mesura sembla que només vagi encaminada a “complir amb l'expedient”. Tot i això, Gallardo ha valorat positivament la reforma i ha dit que “pot ajudar a controlar la despesa de la CASS i fer una major fiscalització”. PS i SDP han recordat que una bona manera de controlar la despesa sanitària passa per controlar les disfuncions i la despesa del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) i recorden que això no els consta que s'hagi abordat. El conseller Naudi ja ha avançat que presentarà esmenes al text sanitari.

Reforma dels autònoms, necessària

El consell de ministres d'aquest dimecres passat també va servir per aprovar la modificació del projecte de llei de la seguretat social de cotitzacions dels treballadors per compte propi. En aquest cas, els tres grups han valorat com a necessària la reforma, si bé el PS ha preferit esperar a fer una anàlisi més detallat quan hagi pogut veure el text final. Naudi ha recordat que des de les seves files ja fa temps que defensaven un sistema “més ajustat a la realitat” i ha vist amb bons ulls la reducció de la cotització pels joves emprenedors. El conseller general liberal ha anat en la mateixa línia i ha expressat que és una mesura “necessària”, ja que el nombre d'autònoms ha crescut els darrers anys. Gallardo ha apuntat que ampliar els trams de cotització obre més el ventall i resol injustícies.

stats