Sense turisme les dues properes setmanes

La Generalitat tanca Catalunya i també els municipis durant els caps de setmana

"És el moment de l’aturada social, de quedar-se a casa per mantenir l'imprescindible. És un dic de contenció de l’epidèmia", ha advertit el vicepresident ara amb funcions de president de la Generalitat, Pere Aragonès. És el toc d'atenció amb el qual ha precedit el seguit de mesures que el Govern ha pres per reduir la transmissió del coronavirus. Així, l'executiu ha confirmat que Catalunya es tanca de manera perimetral durant almenys 15 dies. A més, els caps de setmana, el Govern també ha ordenat un tancament intern per municipis, per evitar que els catalans marxin a la segona residència i reduir així la mobilitat. Aragonès també ha advertit que les noves restriccions venen acompanyades d'un paquet d'ajudes de 300 milions d'euros addicionals per als sectors més afectats.

Així doncs, a partir d'aquesta nit estarà prohibit entrar o sortir de Catalunya si no és per a qüestions justificades com ara les sanitàries, laborals, per a cures de persones dependents o per a qüestions educatives. A més, els municipis tancaran de divendres a dilluns, ha detallat la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Com a excepció es podran desplaçar dins la mateixa comarca les persones que vulguin fer una visita als cementiris els dies 31 d'octubre i 1 de novembre.

"Volem evitar qualsevol sortida de cap de setmana"

MIQUEL SÀMPER CONSELLER D'INTERIOR

Budó també ha demanat que els desplaçaments es facin només per visitar la bombolla familiar o ampliada, és a dir, "el grup de persones que conviuen sota el mateix sostre, o cuidadors o les persones de suport". Queda prohibit fer reunions de més de sis persones si no és perquè la bombolla familiar ja supera aquesta xifra o per motius laborals. Pel que fa a la mobilitat, el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha estat clar: "Volem evitar qualsevol sortida de cap de setmana, però hem de tenir present que demà la gent seguirà fent la seva vida normal perquè ha d’anar a treballar i evidentment ho podrà fer i estarà justificat", ha matisat el conseller, que ha recordat que les mesures entren en vigor aquesta mateixa nit de dijous a divendres.

El president substitut ha subratllat que ara és prioritari reduir la ràtio de contagis per sota de l’1 (és a dir, que cada persona infectada no encomani el virus a més d'una persona) per mantenir un volum de casos assumibles pel sistema sanitari, que ha de poder continuar atenent les necessitats ordinàries de la població. "Això vol dir situar-nos al llindar del miler de casos diaris", ha especificat Aragonès, que ha subratllat la necessitat de frenar el creixement als nivells dels mesos d’agost i setembre. D’aquí quinze dies, ha apuntat, es veurà si les mesures funcionen i es poden flexibilitzar.

"Si la tendència es manté, el sistema de salut no aguantarà gaire més"

ALBA VERGÉS CONSELLERA DE SALUT

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que els més de 5.000 contagis diaris fan que les dades siguin "insostenibles" i ha advertit que si continua la mateixa tendència   el "sistema de salut no aguantarà gaire més". La consellera ha dit que, per primer cop des de l'inici de la pandèmia, dimarts hi havia més pacients covid que no covid, i això provoca que professionals i centres de salut hagin de deixar l'activitat ordinària per centrar-se en els malalts positius. "Si no prenem mesures, en 15 dies estarem com al març", ha dit, per alertar que si no s'obeeixen les restriccions en "menys d'un mes" els pacients de coronavirus poden tornar a situar-se al pic màxim de 1.500 ingressats.